NS start proef tegen fietsdiefstal uit bewaakte stallingen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:16-05-2024
Op de stations van Roosendaal, Castricum, Helmond en Den Haag HS neemt NS deze zomer maatregelen om fietsendiefstal uit de bewaakte stallingen te voorkomen. De vervoerder test tijdens deze proef het effect van het verhogen en verbreden van toegangspoortjes en het plaatsen van confrontatieschermen waarop fietsendieven kunnen zien dat ze gefilmd worden.

In BN De Stem bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen dat diefstal uit bewaakte stallingen een probleem is. Dit speelt vooral in de 57 ‘zelfservice stallingen’, waar je met een ov-chipkaart naar binnen kunt, en dieven zijn meestal uit op de duurdere e-bikes. Op station Roosendaal verbreedt en verhoogt NS de poortjes, waardoor fietsendieven geen hier geen fietsen meer overheen kunnen tillen. Bij de stallingen in Castricum, Helmond en Den Haag HS komen confrontatiebeeldschermen waarop fietsendieven kunnen zien dat ze gefilmd worden.
 
Volgens Stichting Aanpak Fiets en E-bikediefstal (SAFE) zijn stations een hotspot voor fietsdiefstal. Ongeveer een vijfde van de 90 duizend fietsen die vorig jaar zijn gestolen verdween volgens hen rond stations. De belangenorganisatie ziet weinig in de plannen van NS en is kritisch op het feit dat je met een geanonimiseerde ov-chipkaart een stalling binnen kunt komen. Het advies aan e-fietsbezitters is om hun fiets in een bewaakte stalling ook met twee sloten vast te zetten.
 
 
Bron: BN De Stem
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

NS start proef tegen fietsdiefstal uit bewaakte stallingen

Scroll naar boven