Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Nationaal Masterplan Lopen gelanceerd

Nationaal Masterplan Lopen gelanceerd

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:15-10-2024
Tijdens het Nationaal Voetgangerscongres op 10 oktober in Nijmegen is het Nationaal Masterplan Lopen gelanceerd met het symbolisch uitrollen van een rode loper voor voetgangers. De meer dan zestig partijen die het actieplan hebben ondertekend zetten zich in voor een samenleving waarin lopen voor iedereen een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijks leven is.

“We weten allen dat lopen goed is voor je gezondheid, voor sociale contacten en dat het duurzaam is”, zegt burgemeester Floor Vermeulen van Wageningen en voorzitter van het Platform Ruimte voor Lopen. “Toch laten cijfers zien dat meer aandacht nodig is voor voetgangers: slechts 44% van de Nederlanders voldoet aan de beweegnorm, kinderen spelen minder buiten, en het aantal voetgangers dat door een verkeersongeval om het leven is gekomen, stijgt. Daar willen wij wat aan veranderen.”
 
Concrete acties
Het Nationaal Masterplan Lopen biedt een toekomstvisie op 2040, met dertig concrete acties gericht op het verbeteren van de voetgangersvriendelijkheid, het stimuleren van mensen om meer te lopen en het ontwikkelen van instrumenten om de openbare ruimte beter in te richten. Ook zijn er actiepunten voor het beter opleiden van professionals, het stimuleren van gemeenten en provincies tot het opstellen van loopbeleid en het ontwikkelen van meer kennis en data over lopen.


 
Gezondheid
Het Nationaal Masterplan Lopen is een initiatief van Platform Ruimte voor Lopen en de City Deal Ruimte voor Lopen en komt voort uit de gedachte dat lopen een positieve bijdrage kan leveren aan de fysieke en mentale gezondheid van de Nederlandse bevolking. Daarnaast kan lopen bijdragen aan het aanpakken van diverse maatschappelijke vraagstukken in Nederland op het gebied van zorg, duurzaamheid, mobiliteit en sociale cohesie.
Meer dan zestig partijen hebben het Nationaal Masterplan Lopen ondertekend, waaronder het Rijk, provincies, gemeenten, belangenverenigingen, kennisinstellingen en adviesbureaus.
 

Relevantie

Scroll naar boven