Schrijf u in voor de Fietsberaad Nieuwsbrief

 Security code

Natuurlijk sturen

 • Soort:Beleidsdocument
 • Auteur:Taco Jansonius
 • Uitgever:Lopikerwaarden Streekfonds
 • Datum:18-11-2020
Een inspiratieboek over Natuurlijk Sturen; een concept waarin er minder bebording, paaltjes en drempels worden geplaatst in het wegdesign. Er wordt hierdoor plaats gemaakt voor landschappelijk passende elementen. Dit zorgt ervoor dat mensen (onbewust) minder hard gaan rijden.

 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
 • Natuurlijk Sturen

  Het concept bestaat al een tijdje en bijvoorbeeld het Waterschap Rivierenland is daarmee ook al een aantal jaren aan de slag. Kort gezegd komt het concept erop neer dat je de autobestuurder een wegbeeld wil laten zien waardoor hij onbewust veiliger rijgedrag vertoont. Dat betekent geen zwart asfalt met witte belijning, verkeersborden en strak gemaaide bermen. Want dan ziet een bestuurder alleen de verkeersfunctie van de weg. Daarvoor in de plaats worden landschapselementen gebruikt. Met brugleuningen, hekjes, struiken, bloemrijke bermen en verschillende kleuren verharding maak je wegen visueel smaller én afwisselender.

  Inspiratie en voorbeelden

  Het inspiratieboek geeft achtergronden over het concept en laat al gerealiseerde en mogelijke toekomstige oplossing zien in de Lopikerwaard.

Relevantie

Scroll naar boven