Nederland telde in 2024 in totaal 43.500 deelvoertuigen, waarvan 26.661 deelfietsen en 927 deelbakfietsen. Dat zijn er minder dan in 2023 maar nog altijd meer dan 2022. Ook de dekkingsgraad, het percentage mensen dat op 200 meter van een deelfiets woont, is afgenomen. In 2024 is dit 9,3 procent, in 2022 was dit nog 13,5 procent. Dit komt door het wegvallen en krimpen van kleinere aanbieders. De dekkingsgraad van deelbakfietsen steeg enigszins, maar aan het eind van 2024 vroeg Cargoroo, een van de twee aanbieders in Nederland, faillissement aan en het is nog niet duidelijk of er een doorstart volgt.
Deze stabilisatie van de cijfers hoeft volgens CROW nog niet te zeggen dat er geen groeipotentieel is voor deelmobiliteit op de lange termijn. De huidige stabilisatie van de cijfers kan ook duiden op een markt die betrouwbaarder en duurzamer wordt. De partijen die overblijven nadat er spelers zijn afgevallen presenteren gezonde winst- en groeicijfers.
Deelfietsen
Er waren in 2024 zeventien aanbieders van deelfietsen in Nederland, waarvan OV-fiets veruit de grootste is met 70 procent van het totale aanbod. Het aanbod van OV-fiets groeide in 2024 terwijl dat van de andere aanbieders samen met 13 procent daalde. Ook het aantal aanbieders is afgenomen. OV-fiets bevindt zich in een ander speelveld dan andere aanbieders omdat het bedrijf gebonden is aan NS-stations en daardoor niet te maken heeft met vergunningenstelsels van gemeenten.
Het aantal verhuringen per deelfiets per dag nam wel toe in 2024 en is 6 procent hoger dan in 2022. In de zeer sterk stedelijke gemeenten worden de meeste deelfietsen verhuurd, dit aandeel groeide van 70 procent in 2022 naar 90 procent in 2024. Er is dus sprake van een concentratie in grotere gemeenten hoewel deelfietsen ook goed vertegenwoordigd zijn in kleinere gemeenten.
In Utrecht en Eindhoven is het aandeel inwoners met een deelfiets op 200 meter met meer dan 70 procent het grootst.
Bron: CROW (2025)
Fiets en trein
Voor de Staat van de deelmobiliteit 2024 is gebruik gemaakt van het Dashboard Deelmobiliteit van CROW en het eerste Landelijke Gebruikersonderzoek deelmobiliteit. Uit de resultaten van dit onderzoek bleek dat 94 procent van de respondenten de deelfiets gebruikt in combinatie met een ander vervoermiddel. 68 procent gebruikt de deelfiets als natransport voor de trein. De belangrijkste alternatieven als er geen deelfiets beschikbaar is, zijn tram, bus en metro en lopen. Mensen gebruiken een deelfiets in de meeste gevallen voor bezoek aan familie of vrienden, dagje uit en evenementen.
Deelbakfietsen
In 2024 waren er twaalf gemeenten met deelbakfietsen, waarvan de meeste te vinden zijn in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Utrecht heeft de hoogste dekkingsgraad en het grootste bakfietsaanbod per 100.000 inwoners. Het aantal verhuringen is gedaald ten opzichte van 2023 maar nog steeds 13 procent hoger dan in 2022. De meeste mensen gebruiken een deelbakfiets om goederen te halen en brengen.
Rapport
De Staat van de deelmobiliteit 2024 is samengesteld door Advier in opdracht van CROW en brengt naast de ontwikkeling van deelfietsen en deelbakfietsen ook die van deelauto's en deelscooters in beeld. De publicatie is
hier te downloaden.
Bron: CROW