Er is niet veel bekend over de bestemmingen en gebruikers van OV-fiets hoewel OV-fiets sinds 2008 bestaat en het gebruik jaarlijks toeneemt. Reden voor Bas Pluister om er zijn masterstudie aan de TU Twente aan te wijden. Centrale vraag: kun je het gebruik van de OV-fiets voorspellen op basis van de gebruikerskarakteristieken en mogelijke bestemmingen in de omgeving van een verhuurlocatie.
In het onderzoek werden de reacties van 1538 door-de-weekse gebruikers verzameld, inclusief individuele kenmerken en reiskenmerken.
De OV-fietsgebruiker in de verzamelde steekproef was hoogopgeleid, jong en reist regelmatig met de OV-fiets van en naar het werk. Gemiddeld legde men zo’n 3 km af of fietste zo’n 10 minuten op een OV-fiets. De meeste gebruikers in de spits pendelen naar hun werk of school, gebruiken de OV-fiets meerdere keren per week. Recreatieve gebruikers benutten de OV-fiets minder vaak. Belangrijkste reden om de OV-fiets te verkiezen boven bus, tram of metro is het gemak, de keuzevrijheid en de snelheid.
De OV-fiets wordt vaak gebruikt in dichtbevolkte gebieden en waar kantoren of vergaderlocaties zijn, vooral als die bestemmingen zich tussen 1150 en 3800 meter van het vertrekpunt liggen.
De onderzoeksresultaten in Eindhoven laten bijvoorbeeld zien dat de belangrijkste hotspots voor bestemmingen liggen in het industrie/kantorengebied De Hurk, de kantoren van Eindhoven Airport, het stadscentrum en de universiteitslocaties. Dat komt vooral door de hoge dichtheid van gebouwen en werkgerichte voorzieningen.
Reizigers met een studentenkaart zie je meer op weg naar de hightech campus-universiteitslocatie dan andere kaarttypes. Het gebruik van de OV-fiets door bezitters van een NS-businesskaart is meer ruimtelijk verdeeld.
De inzichten uit het onderzoek kunnen worden gebruikt om verhuurlocatie te plannen. En om bij gebiedsontwikkeling de rol van OV-fiets in de planning mee te nemen of bij bestaande gebieden de kansen op een modal shift naar de OV-fiets in te schatten.