Dit rapport is in afwachting tot bestuurlijke goedkeuring niet beschikbaar.
Daarnaast is de parkeerduur van de fietsen in kaart gebracht: de aandelen geparkeerde fietsen die kort (minder dan één uur), middellang (tussen één en vier uur), lang (tussen vier en 24 uur) zeer lang (meer dan 24 uur) in het gebied aanwezig zijn.
Rode Loper
In totaal zijn er voor het gebied rond de Rode Loper 1.279 plekken, waarvan de meesten zich bevinden rond de Munt: de Singel (342) en de omgeving Vijzelstraat (298, inclusief Fietspunt stalling Pathé de Munt). Het aantal parkeervoorzieningen ten noorden van de Dam is beperkt, en concentreert zich met name op het Beursplein. Het Rokin heeft een aantal fietsvakken.
Ferdinand Bolstraat
Het gebied rond de Ferdinand Bolstraat heeft een capaciteit 630 plekken, verspreid over het onderzoeksgebied. Veel capaciteit is aanwezig in de Albert Cuypstraat, tegenover het McDonald’s filiaal, en bij de Hema. Verder zijn er een aantal woonstraten in het gebied waar veel parkeervoorzieningen aanwezig zijn.
Fietsparkeerdruk
Rode Loper
Het totaal aantal fietsen op De Rode Loper op dinsdag bedraagt in de piek bijna 3.500 om drie uur in de middag. Opmerkelijk is dat het aantal vaste voorzieningen op dat moment slechts voor 60 procent is bezet. Op dinsdag hebben met name de voorzieningen op het Rokin, de Nes en de Singel nog overcapaciteit, op zaterdag geldt dit met name voor het Rokin. Op zaterdag ligt de piek op bijna 4.700 fietsen, maar dit aantal is waarschijnlijk inclusief circa 800 fietsen bij een demonstratie die op dat moment op de Dam werd gehouden. Op dat moment zijn de vaste voorzieningen voor 80 procent bezet.
Ferdinand Bolstraat
Het grote aandeel bewoners rond de Ferdinand Bolstraat zorgt ervoor dat de fietsvoorzieningen altijd voor minstens 80 procent bezet zijn. Dit betekent dat bezoekers van de markt of de winkels en horeca aangewezen zijn op parkeren in de openbare ruimte. Het totaal aantal fietsen in het onderzoeksgebied op dinsdag bedraagt in de piek ongeveer 1.100 om vijf uur in de middag. De vaste fietsvoorzieningen zijn op dat moment voor circa 95 procent bezet. Op zaterdag is het aantal fietsen in de piek (15:00 uur) circa 1.450 fietsen. Vaste voorzieningen zijn dan niet meer beschikbaar en de fietsen worden dan ook los geparkeerd, met name op het plein bij de Gerard Doustraat, bij de entree naar de Albert Cuypmarkt, en verspreid langs gevels en bij overige fietsvoorzieningen. In de piek op zaterdag zijn er ongeveer 2½ meer fietsen aanwezig dan dat er voorzieningen zijn.
Fietsparkeerduur
Voor de buurten en modaliteiten in alle onderzochte gebieden is de gemiddelde parkeerduur berekend.
Rode Loper
De gemiddelde parkeerduur bedraagt voor het hele gebied over alle perioden 4,3 uur op dinsdag, en 3,6 uur op zaterdag. Kort geparkeerd wordt er dinsdag met name op het Muntplein en de Singel. Op de Warmoesstraat, het Damrak en de Beursstraat, en in mindere mate de Nes en het Beursplein is de parkeerduur dan het hoogst. Zaterdag zijn met name de westelijke Dam, het Muntplein en in mindere mate Singel en het oostelijke deel van de Dam kortparkeerlocaties. Het langst wordt geparkeerd in de Beursstraat, op het Damrak, de Warmoesstraat en het Beursplein.
Ferdinand Bolstraat
De gemiddelde parkeerduur voor het hele gebied bedraagt over alle perioden 5 uur op dinsdag, en 3,8 uur op zaterdag. Rond de Albert Cuyp markt wordt veel kort geparkeerd, de parkeerduur bedraagt hier vrij kort, vaak niet langer dan 2 uur. De Ceintuurbaan is een gebied waar veel langparkeren voorkomt. Op zaterdag is de parkeerduur in het hele onderzoeksgebied veel lager dan op dinsdag.
Enquêtes en interviews
De enquetes zijn gehouden in het gebied van de Rode Loper. Hierbij is een onershceid gemaakt tussen respondenten in de puntstallingen in het onerzoeksgebied (op het Beursplein en Pathé De Munt). Tevens is de behoefte gepeild aan een automatische fietsstalling.
Enquetes
Uit de enquêtes en interviews blijkt een groot verschil tussen parkeerders in een stalling en buiten een stalling. In de stalling parkeren vooral personen die in de buurt werken, bezoekers zonder haast en enkele bewoners. Zij leggen de nadruk op veiligheid en de mogelijkheid de fiets vast te zetten. Buiten de stalling zijn het vooral haastige winkelbezoekers, die voor een kort bezoek komen. Zij maken geen gebruik van de stalling omdat ze het teveel moeite of gedoe vinden, gezien de duur van hun bezoek. Een aanzienlijk deel wil onder geen beding betalen voor het stallen van de fiets. Verder zijn er respondenten die de stalling te ver weg vinden, of helemaal niet weten dat er een stalling is, en al helemaal niet dat deze gratis is.
Behoefte aan een automatische stalling
Op de locatie Muntplein is aan 50 respondenten de vraag gesteld of zij gebruik zouden maken van een nieuw te bouwen automatische en ondergrondse fietsenstalling. Een derde van dit aantal wilde niet meewerken aan de enquête. Ongeveer de helft van de overgebleven respondenten gaf aan hiervan wel gebruik te willen maken (waarvan enkele onder voorwaarden). Een derde zal geen gebruik van de stalling maken. Gezien de respons en lage aantal respondenten kunnen hier echter geen conclusies aan verbonden worden.