Op veel plekken in Nederland neemt het fietsgebruik toe en dat is in menig opzicht een positieve ontwikkeling, aldus CROW-Fietsberaad. Denk aan bereikbaarheid, leefbaarheid en volksgezondheid. De toename van het fietsgebruik heeft echter ook een aantal nieuwe knelpunten tot gevolg: fietsers ondervinden meer hinder en oponthoud en het aantal ongevallen neemt toe.
CROW-Fietsberaad start daarom een project dat de benodigde basisinformatie cq. kencijfers moet opleveren die ontwerpers en verkeerskundigen nodig hebben om het groeiende aantal fietsers veilig en comfortabel te kunnen afwikkelen.
Het project richt zich met name op de kencijfers voor met verkeerslichten geregelde kruispunten omdat daar de grootste knelpunten in capaciteit liggen.
Eerst wordt een verkenning uitgevoerd naar bestaande kennis op het gebied van opstelgelegenheid en afrijcapaciteiten van fietsers op geregelde kruispunten. Want daar zijn voor zover bekend geen actuele kencijfers voor beschikbaar. Mocht dat wel het geval zijn, dan zou CROW-Fietsberaad die graag ontvangen om mee te nemen in het onderzoek.
Voor wat betreft de te onderzoeken kruispunten ontvangt CROW-Fietsberaad verder graag suggesties voor de locaties. De criteria zijn: kruispunt of oversteek met VRI’s; vrijliggend éénrichtings fietspad; hoge intensiteit fietsers.
Ook hoort CROW-Fietsberaad graag of er gemeenten bereid zijn om te participeren in het onderzoek. Dat kan door zitting te nemen in een begeleidingscommissie en/of wellicht is een financiële bijdrage bespreekbaar. Er is nu namelijk budget om naar schatting drie kruispunten te onderzoeken in de praktijk.
Wie beschikt over actuele kencijfers, suggesties heeft voor locaties, of zitting wil nemen in een begeleidingscommissie, of bereid is een financiële bijdrage te leveren kan tot uiterlijk 15 november contact opnemen met Robert Hulshof (robert.hulshof@crow.nl of 06-22947072).
In de nabije toekomst wil CROW-Fietsberaad samen met gemeenten en andere kennisinstituten vergelijkbare kencijfers ontwikkelen voor andere fietsvoorzieningen, zoals ongeregelde fietsoversteken, fietspaden en fietsstraten.