1583 studenten en 1377 medewerkers van de RWTH Aachen, een van de grootste universiteiten van Duitsland, vulden de vragenlijst in. Zij moesten hierin voor een aantal verschillende scenario’s een keuze maken tussen vijf fietsparkeeralternatieven: in het gebouw waar ze moesten zijn, tegen een verkeersbord, in een onoverdekt rek, in een overdekt rek of in een fietsenstalling. Elk van deze alternatieven had drie kenmerken: de loopafstand tot het gebouw, de omfietsafstand en de prijs per dag. Deze kenmerken varieerden per scenario, maar alleen aan de fietsenstalling hing een prijskaartje.
Uit de resultaten bleek een duidelijk verschil tussen de voorkeuren van studenten en medewerkers van de universiteit. Hoewel de meeste medewerkers een voorkeur hadden voor een stallingsplek in het gebouw of in een fietsenstalling, parkeerden de studenten hun fiets het liefst in een overdekt fietsenrek buiten. Maar er waren meer verschillen. Hoe langer de afstand die iemand moest afleggen naar de universiteit, hoe groter de voorkeur voor veilige stallingsopties. Ook wie langer verblijft op de campus en/of een elektrische of andere duurdere fiets bezit kiest hier eerder voor.
Gerapporteerde keuzes van studenten en medewerkers van de RWTH Aachen voor verschillende fietsparkeerfaciliteiten in het vragenlijstonderzoek (Bron: Kohlrautz en Kuhnimhof, 2025)
In het algemeen zijn studenten en medewerkers gevoeliger voor langere loopafstanden dan voor omfietsen voor een fietsparkeerplaats. Daarnaast waren vooral medewerkers met een duurdere fiets meer bereid om te betalen voor een bewaakte stalling.
De resultaten van deze studie verschenen in november online in het wetenschappelijke tijdschrift
Transportation Research Part A. De auteurs van het artikel stellen dat het bij fietsparkeren belangrijk is om rekening te houden met de variatie in voorkeuren van verschillende fietsers. Ze suggereren voor de universiteit dan ook een combinatie van bewaakte fietsenstallingen en overdekte fietsenrekken. Fietsers zouden deze faciliteiten fietsend moeten kunnen bereiken, zodat ze niet hoeven te lopen met hun fiets.