Enschede wil graag Fietsstad worden in 2020 en timmert daarmee duidelijk aan de weg. De ambitie is onder meer ingevuld met het ontvlechten van vier fietsroutes. Waar oorspronkelijk de kortste weg langs een drukke autoweg liep zijn nieuwe routes ontwikkeld door 30 km-gebieden en via fietsstraten. Een evaluatie leert dat dit niet altijd het gehoopte effect oplevert, in ieder geval niet in aantallen fietsers.
Bij de nieuwe route vanuit Wooldrik is dat wel het geval, aldus leert een evaluatie van bureau Keypoint. Op dit eerste deel van een geplande fietsstraat zijn 45% meer fietsers geteld. Deels zijn dit nieuw aangetrokken fietsers en deels is dit een verschuiving van fietsers afkomstig van de parallelroute Gronaussestraat, waar het aantal fietsers met 19% is afgenomen.
Ook de Fietsroute Boswinkel vanuit het zuiden boekt een kleine winst. Het aantal fietsers op de nieuwe route is gemiddeld met ongeveer 10% toegenomen. Het aantal fietsers op de parallelle route is met 8% afgenomen.
Op de routes aan de westkant (Stadsveld en Pathmos) is het effect van het aanleggen van de alternatieve fietsroutes beperkt. Op de route naar het centrum was het aantal fietsers op de parallelle routes groter en dat is zo gebleven. Overigens zijn de vaste gebruikers wel tevreden met de nieuwe route. 8 van de 10 geven de voorkeur aan de route boven de ‘oude’ route.
De evaluatie geeft geen antwoord op de vraag waarom de ene route succesvoller lijkt te zijn dan de andere. Wat een rol kan spelen is dat sommige routes pas recent voltooid zijn.
Tenslotte blijkt de invloed op de modal-shift maar heel beperkt, aldus de evaluatie.