Aanleiding voor het onderzoek waren geluiden uit het fietsveiligheidsveld en constateringen op straat waaruit de indruk is ontstaan dat de richtlijnen in de praktijk vaak niet of slechts gedeeltelijk worden toegepast.
Dat beeld werd in het onderzoek min of meer bevestigd. Zo blijken gemeenten bijvoorbeeld de richtlijnen voor de breedte van de fietspaden, ribbelmarkering vóór fietspaaltjes en de obstakelvrije afstand vaak niet toe te passen.
De kosten van maatregelen en gebrek aan ruimte om fietspaden te verbreden of een fundering aan te leggen zijn hier vaak debet aan, evenals een goede afstemming met andere gemeentelijke afdelingen, zo beargumenteren gemeenten hun handelswijze. Verder spelen acceptatie van de richtlijnen en sociale druk van collega’s een belangrijke rol bij het al dan niet naleven van de richtlijnen.
Om de toepassing van de Ontwerpwijzer verder te bevorderen bevaalt de SWOV aan de Ontwerpwijzer beter doorzoekbaar te maken, de publicatie ook bij de gemeentelijke afdeling Beheer onder de aandacht te brengen, en de effectiviteit te bepalen van alternatieve maatregelen die minder geld en ruimte kosten, zoals verleggen van fietsroutes en parkeeroplossingen.
Inmiddels is een start gemaakt met de actualisering van de Ontwerpwijzer. Een expertgroep gaat de editie uit 2006 geheel doornemen, nieuwe kennis toevoegen en verouderde kennis verwijderen. De nieuwe uitgave zal naar verwachting in november 2015 verschijnen. Deze is dan zowel op papier als in digitale vorm beschikbaar