Ontwikkeling en toepassing van een methode voor de ritgeneratie van het fietsverkeer

  • Soort:Onderzoeksrapporten
  • Auteur:R van Aken en A. Hiemstra
  • Uitgever:Colloquium Vervoerplanologisch Speurwerk 2007
  • Datum:11-01-2008

De Christelijke Hogeschool Windesheim ontwikkelde&een speciaal fietsmodel&waarmee prognoses zijn te maken van het aantal fietsritten dat een (nieuwe) woonwijk zal generen.


 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
  • De methode is gebaseerd op de cijfers uit het Mobiliteitsonderzoek Nederland 2005 (MON) en het Onderzoek Verplaatsingsgedrag (OVG). Om een prognose te maken begint men met het vaststellen van de leeftijdsverdeling in de woonwijk. Die wordt afgeleid uit het aantal en type woningen. Daaruit wordt het aantal verplaatsingen berekend. Hierbij onderscheidt men negen motieven zoals het CBS die hanteert (werk, winkelen, toeren, enz.). Daarnaast gebruikt men specifieke lokale gegevens over verplaatsingsgedrag, bijvoorbeeld het aantal kinderen dat tussen de middag op school blijft. Aan de hand van de modal split, veelal gebaseerd op het MON en het OVG, is zo het aantal fietsritten per motief uit te rekenen. Het uiteindelijke resultaat is het aantal fietsritten per motief en vertrekuur. Als de motieven worden gekoppeld aan de locaties die veel fietsers aantrekken, zijn de belangrijkste fietsstromen en knelpunten in beeld te brengen.
    Volgens de makers is met het model binnen een afwijking van 10 procent het aantal fietsritten te voorspellen. De methode is voor het eerst gebruikt voor het nog te realiseren woongebied Kampen-West. Daarbij bleek dat het eerder ontworpen fietsnetwerk op enkele punten, zoals directheid van verbindingen, te verbeteren is.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Ontwikkeling en toepassing van een methode voor de ritgeneratie van het fietsverkeer

Scroll naar boven