Eind maart begon opruimactie van achtergelaten fietsen rond het centraal station in Breda. Deze actie liep tot eind april. Het doel van de actie was het schoonmaken van de fietsenstallingen op het voorplein en aan de achterkant van het station. Fietsen die geen eigenaar hebben werden verwijderd om capaciteit vrij te maken. De fietsen die gedurende 4 weken niet geclaimd werden door een eigenaar, zijn opgehaald door een landelijke stichting. Deze stichting verzamelt fietsen om ze te verschepen naar derde wereldlanden. Vanaf nu worden de fietsenstallingen op het voorplein van het station iedere week geruimd.
Om het tekort een fietsenstallingplaatsen op en rond het station te verminderen zijn vorig jaar in de Willemstraat en aan de noord- en zuidkant van het 600 extra fietsenstallingplaatsen gerealiseerd.
Ook Amsterdam begint met een grote schoonmaak. In juni gaan alle stadsdelen op hetzelfde moment actie voeren om de achtergelaten fietsen op te ruimen. Hierbij wordt duidelijk gemaakt dat de Amsterdammer ook zelf verantwoordelijk is voor het bruikbaar houden van de fietsvoorzieningen. De gemeente roept dan ook op: ‘Bied je eigen niet gebruikte fiets aan bij de reiniging van jouw stadsdeel of breng je fiets naar de fietsenmaker. Maar laat achtergelaten fietsen niet zomaar op straat of in de rekken staan’.
Een nu gebruikt middel tegen dichtslibbende rekken zijn stickeracties. In stationsgebieden is het bijvoorbeeld niet toegestaan lang aaneengesloten te parkeren. Door stickers op fietsen te plakken worden de eigenaren gewaarschuwd dat ze een paar weken de tijd hebben om hun fiets weg te halen. Zitten na die termijn de stickers nog op de fietsen, dan worden deze naar het Fietsdepot (voorheen AFAC) gebracht.
Alle fietsen die van straat zijn verwijderd worden door de stadsdelen naar het Fietsdepot gebracht. Daar kan de eigenaar terecht om zijn fiets op te halen mits hij zijn legitimatiebewijs en fietssleutel laat zien en €10 administratiegeld betaalt. Alle fietsen die bij het Fietsdepot worden binnengebracht worden gecontroleerd op diefstal en daarna geregistreerd. Overigens geldt dit niet voor achtergelaten fietsen, deze worden na twee weken vernietigd.