Het idee komt oorspronkelijk van de Zweedse firma Hövding die eerder de airbag voor fietsers op de markt bracht. Een knop op het stuur is via bluetooth verbonden met de smartphone van de fietser. Zodra deze op de knop drukt, wordt de onveilige locatie vastgelegd en doorgezonden naar een campagne website waar de verzamelde fietsblackspots te zien zijn. Fietsers kunnen hun melding achteraf toelichten via de speciale app.
Londen had de primeur. In 2016 namen daar 500 fietsers deel aan een project genaamd ‘Beep de mayor’. In Brussel startte vorig jaar mei een soortgelijk project onder de noemer ‘Ping if you care’.
De deelnemers aan Ping if you care konden problemen melden in 8 categorieën: kwaliteit van het wegdek, zichtbaarheid, aanleg van de weg- en fietsinfrastructuur, verkeerslichten, conflicten op een kruispunt, conflicten tijdens het fietsen op de weg, conflicten tijdens fietsen op het fietspad en stress.
Meldingen gingen onder meer over de afwezigheid van fietspaden, gaten in de weg, voertuig geparkeerd op het fietspad en automobilisten die weinig ruimte laten bij het inhalen.
De meldingen zijn verzameld op een heatmap. Die geeft ook beeld van het door de fietsers gebruikte netwerk.