Schrijf u in voor de Fietsberaad Nieuwsbrief

 Security code

Praktijkvoorbeeld Fietsbeloningsproject B-riders

 • Soort:Voorbeeldenbank
 • Uitgever:Rijkswaterstaat
 • Datum:11-06-2021
Met B-Riders wil de provincie Noord-Brabant samen met het bedrijfsleven werknemers van de auto op de fiets krijgen. Fietsende werknemers krijgen daarbij een beloning voor de woon-werkkilometers die ze maken.

 

Klik op de knop om naar een externe pagina te gaan (opent in een nieuw venster)

Ga naar website
 • B-Riders is een fietsstimuleringsproject waarin deelnemers een beloning krijgen voor het maken van fietskilometers. Daar krijgen ze ook coaching bij. Een speciaal ontwikkelde app registreert alle fietskilometers.

  Het project B-Riders werd 4 jaar geleden opgezet in Noord-Brabant als onderdeel van Beter Benutten, waarin rijksoverheid, regio en bedrijfsleven samenwerken. Ook zorgen mobiliteitsmanagementprojecten, zoals het Brabant Mobiliteitsnetwerk en Werkgeversplatform Ons Brabant Fietst, voor actieve promotie van het programma.

  B-Riders is in drie tranches ontwikkeld. In startjaar 2013 introduceerde B-Riders een speciaal ontwikkelde app om e-bikers te volgen en hen te belonen op basis van gereden kilometers. In die fase bleek uit onderzoek dat coaching extra stimulerend werkte. In de tweede tranche kreeg iedereen daarom coaching en waren alle fietsers welkom in het programma.

  In de derde tranche is de stap gemaakt om de werkgever te laten meebetalen en werkt B-Riders samen met andere projecten om nieuwe innovaties mogelijk te maken. In deze laatste tranche mag nog steeds iedereen meedoen voor punten, maar alleen de werknemers van aangesloten bedrijven krijgen per gereden fietskilometer een financiële beloning. Die beloning is in de loop der tijd flink verlaagd, maar de resultaten blijven even positief.

  Figuur 1 Extra effect van coaching tot wel 23% extra spitsritten en 30% dalritten

  Figuur 1: Extra effect van coaching: tot wel 23% extra spitsritten en 30% dalritten

  Meer weten? Klik op de link hierboven om naar het voorbeeld te gaan.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Praktijkvoorbeeld Fietsbeloningsproject B-riders

Scroll naar boven