Proef met hardfietsers naar de rijbaan

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:30-10-2014

Hardfietsers de mogelijkheid geven op de rijbaan te fietsen in plaats van op het fietspad, voorziet op sommige locaties in een behoefte. Dat toont de proef aan die de gemeente Franekeradeel in samenwerking met de Fietsersbond uitvoerde in Franeker en Ried.&


Op twee locaties, een binnen de bebouwde kom en een buiten de bebouwde kom, kregen fietsers die harder dan 30 kilometer per uur reden, gedurende een week de mogelijkheid de rijbaan te gebruiken. Dat werd aangegeven met speciale borden. Voor en tijdens de proef werd er geteld en snelheid gemeten.

Op de locatie binnen de bebouwde kom, de Harlingerweg in Franeker, bleken hardfietsers regelmatig voor de rijbaan te kiezen. Het percentage fietspadgebruikers dat tijdens de proef harder reed dan 30 kilometer per uur daalde van 4 procent naar 1 procent. Het percentage fietsers dat gebruik maakte van de rijbaan, steeg van 1 procent naar 6 procent. De gemiddelde snelheid op het fietspad veranderde overigens niet significant. Die daalde slechts van 18,68 naar 18,54.

Op de locatie buiten de bebouwde kom, bij Ried, bleven hardfietsers op het fietspad rijden. Kees Mourits van de Fietsersbond wijst naar de verschillen tussen beide locaties. ‘In Franeker ligt een tegelfietspad, het is er ook drukker, dat maakt het asfalt van de rijbaan aantrekkelijker. Het fietspad bij Ried is een betonnen fietspad, vrij breed en niet al te druk. Bovendien rijden auto’s op de rijbaan bij Ried, vaak harder de toegestane 60 kilometer per uur.’

Met de groei van het fietsverkeer en de komst van meer snelle fietsers (wielrenners, e-bikes, speed-pedelecs) nemen de snelheidsverschillen op het fietspad toe. De Fietsersbond en de gemeente Franekeradeel wilden met de korte proef de oplossing om snelle en langzame fietsers te scheiden verkennen. Mourits noemt de resultaten van de proef ‘aanleiding voor nader onderzoek’.

Het onderzoek is uitgevoerd door Jeffrey Peereboom, student HBO-recht van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden. Telslangen hebben op het fietspad continu aantallen en snelheden gemeten. Daarnaast is er zeven maal een uur lang handmatig geteld  hoeveel fietsers er gebruik maakten van het fietspad.

Fred Veenstra, burgemeester van Franekeradeel en een van de ambassadeurs fietsveiligheid, presenteerde de resultaten tijdens het InspiratieLAB Veilig Fietsen, op 30 oktober in Amersfoort.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Proef met hardfietsers naar de rijbaan

No data found
Scroll naar boven