Provincie Utrecht brengt knelpunten schoolfietsroutes in kaart

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:07-02-2025
Het aantal knelpunten op de fietsroutes van middelbare scholieren in de provincie Utrecht is beperkt maar er zijn locaties die voor verbetering vatbaar zijn. Dit bijkt uit onderzoek van Sweco in opdracht van de provincie Utrecht. Aanleiding voor het onderzoek is de op 13 december 2023 door Provinciale Staten in Utrecht aangenomen motie ‘Veilige fietsroutes middelbare scholieren’.

Ongeveer 64.000 van de 80.500 middelbare scholieren in de provincie fietsen dagelijks naar school. Sweco ontwikkelde een datamodel om de belangrijkste fietsroutes van deze scholieren in kaart te brengen. De routes zijn zichtbaar gemaakt in een webviewer en omvatten 16 procent van het totale Utrechtse fietsnetwerk.
Op basis van een ongevalsanalyse, wegkenmerken en expert judgment heeft Sweco de verkeersveiligheidsknelpunten op deze fietsroutes vastgesteld, zoals gevaarlijke kruispunten en smalle fietspaden. Ook zijn scholieren van twee middelbare scholen betrokken bij het onderzoek. Zij voelen zich over het algemeen veilig op de fiets, maar noemden wel specifieke problemen, zoals gevaarlijke situaties bij gemengd verkeer of afleiding door telefoons.
 
Oplossingsrichtingen
Op een groot deel van de fietsroutes zijn de knelpunten beperkt, maar op sommige locaties is verbetering mogelijk, bijvoorbeeld door het verbreden van fietspaden en het verlagen van de snelheid van autoverkeer op wegen met gemengd verkeer. De uitgebreide plannen voor doorfietsroutes in de provincie Utrecht sluiten hier goed op aan.
Een andere oplossingsrichting is het beïnvloeden van het fietsgedrag van scholieren door lesprogramma’s die gericht zijn op veilig gedrag, zoals het voorkomen van afleiding in het verkeer en het omgaan met groepsdruk. In 2025 start in de provincie Utrecht een project dat specifiek gericht is op jonge e-fietsgebruikers.
 
Plannen
In 2025 schrijft de Provincie een plan van aanpak om de knelpunten op te nemen in de provinciale plannen. Ook zal de provincie jaarlijks evalueren of het regionaal fietsnetwerk voldoende aansluit bij de routes die scholieren gebruiken. Voor wegen die niet onder de provincie vallen gaat de provincie in gesprek met waterschap en gemeenten. Gemeenten krijgen de mogelijkheid om subsidies aan te vragen voor verbeteringen op het gebied van verkeersveiligheid.
 
Het volledige rapport van Sweco is hier te lezen.
 
 
Bron: provincie Utrecht
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Provincie Utrecht brengt knelpunten schoolfietsroutes in kaart

Scroll naar boven