Als deze groep Nederlanders door de dag heen vaker actieve keuzes maken, zoals de fiets pakken in plaats van de auto of de trap in plaats van de lift, dan zouden ze wel voldoen aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Met een kleine verandering in gedrag komt het percentage Nederlanders van 18 jaar en ouder dat voldoende beweegt dan in totaal uit op 56 procent. Er is dan nog steeds een grote groep die te weinig beweegt. Dit zijn vaak 65-plussers, mensen met een lichamelijke beperking of een langdurige ziekte of aandoening. Ook zijn het vaker mensen met alleen basisonderwijs of met een vmbo-diploma.
2040
Volgens de Gezondheidsraad beweegt een volwassene als deze verspreid over de week 150 minuten matig- tot zwaar-intensieve beweegt, zoals fietsen, aangevuld met minimaal 2 keer per week bot- en spierversterkende activiteiten, zoals wandelen of krachttraining. Het streven van de overheid is dat driekwart van de bevolking deze richtlijnen in 2040 haalt. Hiervoor is volgens het RIVM een systeemaanpak nodig, waarin verschillende partijen, zoals overheden, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven, vanuit verschillende domeinen samen in actie komen om mensen meer te laten bewegen.
Onderzoek
Het onderzoek van het RIVM is gebaseerd op data uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2023 van het CBS en het RIVM, waaraan ruim 9.000 Nederlanders van 4 jaar en ouder meededen. RIVM voerde het onderzoek uit in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De resultaten zijn te lezen in het rapport
Inzicht in mensen die niet en weinig bewegen in Nederland.
Bron: RIVM