Resultaten Ping if you care in beeld gebracht

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:21-01-2020
Er komen langzamerhand steeds meer gegevens los uit het Ping if you care project van de gemeente Amsterdam en de Fietsersbond. Er zijn kaarten beschikbaar met overzichten van de meldingen, maar er is ook een analyse beschikbaar waarin die resultaten meer in detail worden geanalyseerd. Met soms opvallende resultaten, bijvoorbeeld ten aanzien van de snorfiets.

 • amsterdam.jpgDe ‘officiële’ overzichtskaarten met de verschillende soorten meldingen zijn te vinden op http://app.cycleprint.eu/pingifyoucare/. Via een keuzemenu kun je daar meldingen van een bepaald type oproepen, zoals bijvoorbeeld locaties waar je snel en comfortabel kunt doorfietsen, of waar je juist fietsers tegenkomt die tegen de richting in fietsen.

  Er is goed gebruik gemaakt van de mogelijkheden om door middel van een knop op je fiets positieve en negatieve fietservaringen te melden, in totaal gebeurde dat zo’n 31.000 keer. Met als gevolg dat je - ook al klik je slechts één optie aan – een kaart voorgeschoteld krijgt met een wolk aan meldingen over die optie.

  Voor Dirk Kloosterboer, van huis uit data-analist en strategic researcher, reden om te kijken of er bepaalde patronen uit deze meldingen te halen zijn. Hij deed door meldingen op een bepaalde manier te clusteren. Bijvoorbeeld door wegen met meer dan 10 meldingen over slecht wegdek en meer dan 5 meldingen per kilometer op kaart te zetten, hetgeen leidt tot een veel meer overzichtelijke kaart over dat thema (zie hieronder). Op die manier produceerde hij ook kaarten met ‘moeilijke kruisingen’, lang rood bij verkeerslichten en routes waar je lekker kunt doorfietsen.

  slechtwegdek.JPGMet dezelfde methode bracht hij concentraties van meldingen over snorfietsen op het fietspad in kaart. Opvallend daarbij is dat de klachten sterk toenamen na invoering van het fietspadverbod voor de snorfiets. In die periode waren er veel snorfietsers die de nieuwe regel negeerden, wat kennelijk voor de nodige irritatie zorgde.

  Niet alle fietspaden zijn voortaan snorfietsvrij en het blijkt ook dat er flink wat meldingen over snorfietsen gedaan zijn op wegen zonder apart fietspad.

  Kloosterboer maakte behalve kaarten met ‘hotspots’ ook een interactieve kaart waarbij je eerst bepaalde routes kan kiezen en daarna een categorie meldingen.

  Hij houdt overigens wel een slag om de arm. ‘Als er ergens veel klachten zijn, kan dat verschillende dingen betekenen. Misschien is het probleem heel irritant. Misschien komen er veel fietsers langs de locatie. Of misschien niet zoveel fietsers, maar wel relatief veel fietsers met een pingknop. Of misschien heeft één persoon een serie meldingen over hetzelfde onderwerp gedaan.’

 • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Resultaten Ping if you care in beeld gebracht

No data found
Scroll naar boven