Richtingwijzer Fiets: Fietsbeleidsplan gemeente Leeuwarden

  • Soort:Beleidsdocumenten
  • Auteur:Gemeente Leeuwarden
  • Datum:15-12-2006

Het fietsbeleidsplan "Richtingwijzer fiets" is een uitwerking van het GVVP. Het fietsbeleid voor de komende jaren is hierin verwoord met als hoofddoel het stimuleren van het fietsgebruik op korte afstanden (tot 7.5 km) zodat de fiets een volwaardig, aantrekkelijk en verkeersveilig alternatief wordt in concurrentie met de auto op die afstand.


 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
  • Er wordt veel gefietst in Leeuwarden. Dit komt onder andere door de schaal van de stad, het grote aantal scholieren en studenten en het uitgebreide fietsroutenetwerk. Het fietsroutenetwerk kenmerkt zich door een radiale structuur waarbij de verbindingen zijn gericht op de binnenstad.
    Een goed netwerk moet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen, die betrekking hebben op samenhang/directheid, aantrekkelijkheid, veiligheid en comfort.
    Op dit moment laat met name de combinatie van samenhang en directheid van het fietsroutenetwerk in Leeuwarden te wensen over. Een ander knelpunt in de huidige situatie is het ontbreken van voldoende fietsenstallingen. Met name in het kernwinkelgebied is realisatie van meer fietsenstallingen noodzakelijk. Als het gaat om fietsverkeer kiest Leeuwarden binnen het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan er voor de belangrijke positie van het fietsverkeer uit te bouwen. Het onderdeel fiets uit het GVVP in nader uitgewerkt in de vorm van een uitwerkingsplan.
    Het doel van dit uitwerkingsplan voor het fietsverkeer is dat het fietsen op de korte afstanden (tot 7.5 km) in concurrentie met de auto wordt gestimuleerd. Er zijn twee uitwerkingspijlers om de geformuleerde doelstelling daadwerkelijk handen en voeten te geven, deze zijn:
     Infrastructuur hierbij gaat het vooral om het definiëren van een samenhangend netwerk van kwalitatief hoogwaardige, verkeersveilige en herkenbare fietsroutes met inrichtingseisen aan deze routes.
     Fietsenstallingen bij deze pijler gaat het vooral over de activiteiten en voorzieningen bij de herkomst en bestemming van de fietsrit die een rol spelen bij de bevordering van het fietsgebruik. Voldoende fietsenstallingen is in dit kader zeer belangrijk.
    Deze twee pijlers zijn vervolgens nader geanalyseerd. Op basis van de bevindingen en conclusies van deze analyse zijn de knelpunten geïnventariseerd. Waar zijn ontbrekende fietsverbindingen? Waar dienen de fietsoversteken verbeterd te worden? Waar is een tekort aan stallingplaatsen? Uit de gesignaleerde knelpunten zijn vervolgens de benodigde maatregelen bepaald. Belangrijke voorwaarde hierbij is dat er wel sprake moet zijn van een overzichtelijk en realistisch uitvoeringsprogramma. Daarom is er onderscheid gemaakt in een zogenaamd uitvoeringsprogramma voor de periode 2006 - 2015 en een zogenaamde "fietswensenlijst". In het uitvoeringsprogramma zijn belangrijke projecten benoemd die de komende jaren tot uitvoering kunnen worden gebracht. De fietswensenlijst is een lijst met projecten die geen hoge prioriteit hebben maar die - als de mogelijkheid zich voordoet - kunnen worden meegenomen met andere werkzaamheden ("werk met werk" maken bij riolerings- of herstratingsprojecten).

Relevantie

Scroll naar boven