Zeventig procent van alle Nederlanders boven de 16 maakt wel eens een recreatieve fietstocht. Gemiddeld maken zij 50 tochten per jaar van gemiddeld 23 kilometer. Meer dan de helft fietst samen met anderen. Van de recreatieve fietsers rijdt 44 procent op een elektrische fiets, 39 procent op een gewone fiets en 13 procent op een racefiets.
Ontspanning
De mensen die de afgelopen jaren meer zijn gaan fietsen noemen daarvoor het vaakst hun gezondheid of conditie als belangrijkste reden. Ook de behoefte om buiten te zijn en het bezit van een betere fiets speelden een rol. In het algemeen zijn de vaakst genoemde motieven om recreatief te fietsen ontspanning (46 procent), buiten willen zijn (43 procent), gezondheid (32 procent) en natuur- en landschapsbeleving (32 procent).
Een vijfde van de respondenten is minder gaan fietsen, vooral door tijdgebrek, verminderde gezondheid of conditie en het ontbreken van een goede fiets.
Wegdek en snelheidsverschillen
Nederland krijgt gemiddeld een 8 voor de recreatieve fietsmogelijkheden, maar uit het onderzoek volgen ook verbeterpunten. Een derde van de respondenten vindt dat er iets moet gebeuren aan de veiligheid en het comfort van de fietspaden en storen zich vooral aan slecht wegdek en smalle paden. Een kwart van de respondenten noemt het aantal en type weggebruikers op het fietspad een verbeterpunt. Zij storen zich vooral aan asociaal gedrag en snelheidsverschillen.
De belangrijkste resultaten van het onderzoek zijn samengevat in een
factsheet.
Kennisrapport
Marktonderzoekbureau Kien voerde het onderzoek recreatief fietsen in april 2025 uit op basis van de respons van 2.108 panelleden van PanelWizard Direct en 4.151 vragenlijsten vanuit de achterbannen van het Landelijk Fietsplatform, ANWB, Fietsersbond en wielersportbond NTFU. De resultaten vormen input voor het Kennisrapport Recreatief Fietsen 2025 dat Fietsplatform dit najaar publiceert. Daarin komen ook de resultaten te staan van een verdiepend onderzoek naar fietsvakanties dat deze zomer plaatsvindt.
Bron: Fietsplatform