Altijd goed om meer onder

Altijd goed om meer onderzoek te doen naar fietsongevallen. Ik vraag me wel af op basis van welke data het SWOV haar uitspraken gaat baseren. Het beste onderzoek in NL vindt naar mijn mening elke 6 jaar plaats door VeiligheidNL als vervolgonderzoek op het LIS. Daar kwamen in 2022 een paar opmerkelijke resultaten uit mbt de relatie fietsongevallen en gezondheid. Wellicht goed te verklaren door de risicocompensatie theorie van Wild, bekend in de verkeerspsychologie. Zoals dat:
  • Medicijngebruik geen significant verschil is in oorzaak fietsverkeerslachtoffers
  • Overgewicht en Lichamelijke ongemakken zijn zelfs voordelig voor het risico op fietsongevallen.
In de vraagstelling lijkt er al van te worden uitgegaan dat een slechte gezondheid fietsers kwetsbaarder maakt in het verkeer. Misschien is dus het tegendeel wel het geval, doordat zij zichzelf al voorzichtiger gedragen. Waarbij ongetwijfeld een lagere snelheid een rol zal spelen. In dat licht kan de aandacht zich misschien juist beter richten op de "gezondere" want sportieve racefietsers en MTB'ers, Die zijn met een aandeel van 26% juist weer oververtegenwoordigd in de fietsongeval statistieken. En die dragen ook nog eens bijna allemaal een helm. Dat lijkt ook hier te verklaren door risicocompensatie.

https://www.veiligheid.nl/sites/default/files/2022-06/Rapportage%20%28Snor-%20en%20brom%29fietsongevallen%20in%20Nederland.pdf
 
Scroll naar boven