Schiphol wil meer woon-werkers op de fiets verkeer per fiets

 • Soort:Nieuws Fietsberaad
 • Datum:02-09-2019
Schiphol wil de komende jaren het aantal luchthavenmedewerkers dat met de fiets komt laten stijgen van 4.000 naar 10.000. Om deze ambitie te realiseren, is een gericht fietsprogramma ontwikkeld.

 • Schiphol is één van de nieuwste fietsambassadeurs van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (I&W). Vanuit deze rol en om het aantal luchthavenmedewerkers dat met de fiets naar Schiphol komt te laten stijgen heeft Schiphol in samenwerking met partners BAM, Microsoft en OrangeNXT een fietsvisie ontwikkeld onder de naam ‘goinGDutch’. 

  Er werken ruim 66.000 mensen op de luchthaven, daarvan komen ongeveer 4.000 mensen met de fiets naar Schiphol. Het programma moet ertoe leiden dat eind 2020 7.000 medewerkers regelmatig de fiets pakken naar de luchthaven en in eind 2024 10.000.
   
  In het fietsprogramma goinGDutch staan concrete plannen om het fietsen naar en rond Schiphol te stimuleren. Deze plannen richten zich op de infrastructuur, de fietsvoorzieningen en het stimuleren van fietsgedrag. Schiphol en I&W investeren in verbreden van de zogenoemde snelfietspaden tussen Hoofddorp, Schiphol en Amsterdam. Ook worden kruispunten veiliger gemaakt. Vervolgens zullen fietsvoorzieningen uitgebreid worden, zoals het aantal fietsenstallingen en oplaadpunten. Daarna gaat Schiphol actief aan de slag om ervoor te zorgen dat medewerkers op de fiets stappen, bijvoorbeeld door het financieel aantrekkelijk te maken.

  Van Veldhoven denkt ook dat er zo meer reizigers voor de fiets zullen kiezen. ‘Als je kijkt naar het aantal reizigers op Schiphol zie ik daar ook veel potentie, vooral voor de reiziger die vaak moet vliegen en weinig bagage heeft.’
   

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Schiphol wil meer woon-werkers op de fiets verkeer per fiets

No data found
Scroll naar boven