Snappcar, maar dan voor de fiets

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:08-04-2019
Er zijn huurfietsen en er zijn deelfietsen. Maar als je een fiets maar even nodig hebt, kun je hem ook huren van de buren. In Nederland kan het al, in Vlaanderen binnenkort.

  • In Vlaanderen kent men Dégage, een lokaal platform om de auto te delen dat al bestond lang voordat Snappcar het concept claimde. Daar merkte men dat de auto’s nog vaak geleend worden voor korte afstanden, die men perfect met de fiets zou kunnen afleggen. Bijvoorbeeld om naar de supermarkt te rijden. Een logische volgende stap is om ook onderling delen van fietsen te faciliteren. In Gent gaat men daar de komende tijd mee experimenteren. Men gaat allerlei speciale fietsen in het deelplatform opnemen: bakfietsen om vrachten of kleine kinderen te vervoeren in de buurt, snelle elektrische fietsen voor iets langere afstanden, mountainbikes en tandems. En vouwfietsen voor gecombineerde verplaatsingen met de trein. Op die manier hoopt men mensen voor korte autoverplaatsingen een degelijk fietsalternatief te bieden.

    In Nederland bestaat ook een mogelijkheid om een fiets te lenen van je buren. Op het platform Peerby staan een paar honderd bakfietsen te huur voor rond de 25 euro per dag, al dan niet elektrisch. Maar er zijn ook elektrische fietsen en vouwfietsen te vinden. En via het platform ListnRide is het mogelijk in een aantal Europese landen een fiets te lenen van iemand anders. Het aanbod voor Nederland is echter nogal beperkt.

    Een elektrische deel-buurtbakfiets is ook te huren via het platform Cargoroo, voorlopig nog alleen in Haarlem. 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Snappcar, maar dan voor de fiets

No data found
Scroll naar boven