Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Studenten en scholieren best graag op efiets naar school

Studenten en scholieren best graag op e-fiets naar school

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:08-02-2016

Studenten en scholieren zijn best bereid de bus te verruilen voor de e-fiets. Maar dan moet die wel betaalbaar zijn, blijkt uit een pilot in Groningen.


In het najaar 2014 en voorjaar 2015 fietsten 170 scholieren en studenten een maand lang op proef met een e-fiets naar hun opleiding. Het ging om leerlingen van het VO, MBO,HBO en WO. De ritten werden geregistreerd met een GPS-trackingsysteem en zowel deelnemers als hun ouders werd gevraagd een enquête in te vullen.

De proef werd vooral opgezet door Groningen Bereikbaar om te bezien of de e-fiets eraan kan bijdragen de druk op het ov in de regio te verminderen. Groningen telt ruim 77.000 studenten op het MBO, HBO en de universiteit. Ongeveer 30% woont buiten de stad. Zij reizen elke dag naar hun onderwijsinstelling in de stad Groningen. In deze stad gaan ook circa 13.500 scholieren naar hun middelbare school. Ongeveer 25% woont buiten de stad Groningen. De reactie onder de deelnemers zijn positief.

Uit de pilot blijkt dat de meeste deelnemers fietsen op de e-bike leuk, gemakkelijk en ‘snel’ vinden. Een grote groep WO-studenten noemt ook als voordeel dat de elektrische fiets beter is voor het milieu dan het OV. De veel voorkomende aanname dat een e-bike een 'suf imago' heeft, blijkt niet uit dit onderzoek. Het merendeel van de respondenten is het oneens met de stelling ‘de e-bike is vooral interessant voor ouderen of senioren’. De meesten willen 'm graag hebben.

Inzet van de e-fietsen leidde ertoe dat gedurende de pilotperiode per week 126 ritten minder werden gemaakt met het openbaar vervoer ofwel 25 minder per dag. In procenten: voor de pilot reisde 76% van de deelnemers een aantal dagen per week met het OV, tijdens de pilot daalde dit tot 21%. Daarnaast werd de e-fiets echter ook veelvuldig ingezet als vervanger van de gewone fiets. Voor de pilot maakt 72% regelmatig gebruik van de gewone fiets, tijdens de pilot liep dit terug tot 7%.

Groningen Bereikbaar het ook becijferd wat dit zou betekenen als je dit resultaat doortrekt naar de hele stad Groningen. In een straal van 6-15 kilometer rondom zijn er naar schatting 420 potentiële e-bike gebruikers (scholieren/studenten). Bij 420 potentiële e-bike gebruikers kunnen dagelijks 281 OV-ritten worden vervangen door de e-fiets ritten. Ofwel dagelijks kunnen 281 OV-spitsmijdingen worden behaald.

Ondanks dat de e-fietsen in de smaak vielen, zijn in totaal niet meer dan 9 e-fietsen met korting verkocht aan deelnemers. Dat zouden er meer kunnen worden als de elektrische fiets goedkoper wordt en/of er een aantrekkelijke financiering mogelijk is, zo blijkt uit de enquêtes. Een leaseconstructie met een vast bedrag per maand zou uitkomst kunnen bieden.

Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen zijn in opdracht van Groningen Bereikbaar gestart met het uitwerken van scenario’s en businesscases voor een nieuwe e-bikedienst of -product, speciaal voor scholieren en studenten. In maart 2016 ronden zij hun opdracht af. Op basis van de uitkomsten volgt een uitvraag naar de markt: leveranciers worden gevraagd om zo'n e-bikedienst of -product aan te bieden. Deze dienst of product moet in het schooljaar 2016-2017 beschikbaar zijn.

Relevantie

Scroll naar boven