Tijdens een eerdere pilot heeft Maastricht Bereikbaar studenten financieel beloond voor het OV-spitsmijden. Hierover is de nodige maatschappelijke discussie ontstaan, aldus de organisatie. Mede om die redenen heeft men besloten om studenten dit nieuwe studiejaar te belonen als ze gaan fietsen i.p.v. tijdens de spits het ov te gebruiken.
Het gaat om studenten van de Maastricht University, ROC Leeuwenborgh en Zuyd Hogeschool Maastricht die op fietsafstand wonen. Ze maken daarbij gebruik van de app TimesUpp om hun ritten te registreren.
Het idee is dat studenten die gaan fietsen ruimte maken voor automobilisten die het ov binnen worden gelokt met speciale acties. Voor die groep valt zelf overigens nog meer te verdienen als ze ook overstappen op de fiets. Wanneer ze dat zes maanden volhouden, kunnen ze €240 bij elkaar trappen.
Maastricht Bereikbaar rekent erop dat het gedrag na die zes maanden genoeg is ingesleten om een blijvend effect te bewerkstelligen.
De campagne is één van de eerste die onder het IMMA-label wordt uitgevoerd. IMMA staat voor Integrale Mobiliteits Management Architectuur en is vooral bedoeld om het effect van dergelijke campagnes zorgvuldiger te meten.
Ook in Zwolle start rond deze tijd een actie waarbij fietsers worden beloond. De actie loopt via werkgevers en deelnemers zijn werknemers die door te fietsen maximaal 6 euro per dag kunnen verdienen.
De beloning is afhankelijk van de afstand. Wie meer dan 10 km fietst, krijgt drie euro maar soms wordt een verdubbelaar ingezet. Hiermee verdubbelt de beloning voor de deelnemer. Bijvoorbeeld bij perioden met wat minder goed fietsweer, of als iemand een nieuwe deelnemer aandraagt. De prestatie worden bijgehouden met een app.