Het totaal aan ruim 7,2 miljoen fietsvakanties is opgebouwd uit bijna 5,4 miljoen fietsstandplaatsvakanties, waarbij men meerdere fietstochten onderneemt vanaf een vast vakantieadres, en bijna 1,9 miljoen fietstrektochten. Een gemiddelde trektocht in eigen land bestond uit 3,8 nachten. Dat betekent dat tijdens fietstrektochten circa 6,8 miljoen overnachtingen plaatsvonden. In 2021 gaven Nederlanders in totaal 942 miljoen euro uit tijdens fietsvakanties in eigen land.
In het algemeen geldt dat de trektochtfietser jonger is dan de standplaatsfietser en vaker met kinderen op pad gaat. Ruim de helft van de trektochtfietsers is onder de 40 jaar en een derde maakt deel uit van een gezin met kinderen. De standplaatsfietser is relatief vaker boven de 60 (37%), maar toch is ook bij deze groep bijna een derde onder de 40 jaar.
In 2021 heeft ruim de helft van de trektochtfietsers tijdens één of meerdere trektochten een LF-route gebruikt; in 2020 was dit ongeveer een derde. In totaal werd in 2021 tijdens 756.000 trektochten een LF-route gebruikt.
Volgens het Fietsplatform is dat toe te schrijven aan een nieuwe aanpak. Om de langeafstandsfietsroutes beter toe te spitsen op de wensen van de (beginnende) vakantiefietser werkt het Fietsplatform samen met regiopartners aan het aanbod LF-routes. Het streven is te komen tot zo’n tien zogenoemde LF-icoonroutes. Dit leidde al tot hoog gebruik van bijvoorbeeld de LF Maasroute en de LF Kustroute.