In het centrum van Utrecht gaat 50 procent van alle ritten op de fiets en Utrecht krijgt de grootste fietsenstalling ter wereld, zo weet de CNN verslagever. ‘Fietsen is in Utrecht net zo gewoon als lopen, je ziet er nauwelijks helmen en gekleurde veiligheidsvestjes, onder meer vanwege de veilige gescheiden fietspaden.’
Verder valt op dat je kleine kinderen en complete families ziet fietsen, 'alsof het de gewoonste zaak van de wereld is'.
Op de lijst van CNN staat verder de Spaanse stad Sevilla, omdat die er in is geslaagd - onder meer door de aanleg van nieuwe fietspaden - in zes jaar tijd het fietsaandeel op te krikken van 0,5 procent tot ongeveer 7 procent.
Ook Montreal staat bij de beste fietssteden. Niet dat het fietsaandeel er zo hoog ligt, maar vooral omdat de stad zijn best doet. Er zijn fietspaden aangelegd en Montreal was een van de koplopers met een deelfietssysteem.
Ook Kopenhagen staat op de lijst. Meer dan de helft van de inwoners fietst naar het werk of naar school. En het valt CNN op dat de stad veel doet als het gaat om het verspreiden van de ‘Kopenhagen-fietsdoctrine’.
Berlijn krijgt ook een eervolle vermelding. Het fietsaandeel ligt in Duitsland niet zo hoog als in Nederland en Denemarken, maar men werkt gestaag aan de groei. Dat leidde in Berlijn al tot een fietsaandeel van 13 procent.
Portland, Tokyo (14 procent fietsaandeel!), Oregon en Bogota sluiten de lijst van steden die succes boeken bij het stimuleren van fietsen.