Veilig honk in 26 gemeenten

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:22-07-2010

Het project Veilig honk draait inmiddels in 26 gemeenten. Veilig honk is opgezet om scholieren onderweg naar school eventueel hulp bij pech of ander ongemak te bieden.


Het project Veilig Honk is in 2001 opgezet in de gemeente Halderberge . Op bepaalde plaatsen langs de schoolgaande routes vinden de kinderen daar "Veilig Honken". Een Veilig Honk is een huis waar vrijwilligers een veilige plek bieden. Dat doen ze door kortdurende hulp te geven aan de kinderen als ze daarom vragen. De scholieren kunnen een Veilig Honk herkennen aan het bord dat is aangebracht bij/op de woning. Inmiddels zijn alles routes in Halderberge voorzien van Veilige Honken.
Het bord mag alleen gebruikt worden door vrijwilligers die gescreend zijn. In de gemeente Halderberge zijn 22 Veilig Honk adressen. De vrijwilligers hebben de beschikking over een leenfiets, een EHBO-koffertje en een fietspomp (geschonken door de gemeente).
Na elk schooljaar wordt het project geëvalueerd door alle betrokkenen (gemeente, vrijwilligers Veilig Honk, scholen en politie). Tevens wordt het aantal en soort hulpaanvragen in beeld gebracht. Dat ligt gemiddeld op circa 200 per jaar. Meestal gaat het om een kapotte fiets (73%). Andere meldingen betreffen: kapotte scooter/brommer (3%), drinken (4%), valpartij (6%), toiletbezoek (6%), medische behandeling (3%), pesterijen (1%), ouders bellen (5%). De partners (o.a. politie en scholen) die meedoen met Veilig Honk zijn van mening dat het project voorziet in de behoefte. Vanuit de ouderraden van de scholen komt het signaal dat kinderen, maar zeker ook de ouders/verzorgers, zich door het project veiliger voelen. Het is immers een geruststellend idee ergens aan te kunnen kloppen voor hulp tijdens het fietsen van en naar school.
Het project Veilig Honk heeft inmiddels in 26 gemeenten in Nederland navolging gekregen. Andere gemeenten kunnen het project overnemen van Halderberge maar dan dient er wel aan een aantal voorwaarden voldaan te worden. Als een belangrijke voorwaarde stellen we dat de gemeente regievoerder is van het project, waarbij er voorts een samenwerkingsverband is tussen politie, scholen en vrijwilligers van Veilig Honk. Een ander belangrijk aspect is dat deelnemende vrijwilligers worden gescreend en over een "Verklaring Omtrent het Gedrag" dienen te beschikken. Dit biedt in beginsel de garantie dat de vrjwilligers geen strafrechterlijk verleden hebben en dat geeft dus een extra waarborg voor de veiligheid. De deelnemende gemeente mag de beeltenis (het bord) van Veilig Honk gebruiken mits besloten wordt volgens een zelfde systematiek te werken zoals verwoord in het projectplan. Het bord heeft merkbescherming van het Benelux Merkenbureau. Meer informatie: mevrouw E. Mulder (e.mulder@halderberge.nl).

Relevantie

Scroll naar boven