Schrijf u in voor de Fietsberaad Nieuwsbrief

 Security code

Verkeersanalyse Bikescout Westland

 • Soort:Onderzoeksrapport
 • Auteur:M. van Mierlo, M. Verheugt, G. Gebhard
 • Uitgever:HEIJMANS INFRA B.V.
 • Datum:16-09-2020
In het tweede kwartaal van 2018 is op twee fietsoversteken op de Middel Broekweg in Westland een Bikescout geïnstalleerd om de verkeersveiligheid te verbeteren. Eén locatie – de fietsoversteek bij de kruising Middel Broekweg / Zwethlaan – is geselecteerd als testlocatie voor een verkeersanalyse.

 

Klik op de knop om de link te openen (opent in een nieuw venster)

downloaden
 • Na installatie van Bikescout is wél een reductie waargenomen in het aantal bijna-ongelukken. Zowel in absolute aantallen (44% minder) als relatief naar verkeersdrukte (28% minder). Vooral in de spitsuren op werkdagen is er sprake van een afname (38% minder). De grootste reductie in bijna-ongelukken is waargenomen onder links afslaande automobilisten.

  Voor fietsers is het effect het grootst in de ‘onverwachte’ richting, dat wil zeggen waar de fietsers van rechts komen op dit tweerichtingenfietspad. Door Bikescout lijken automobilisten beter gewaarschuwd te worden voor deze fietsers.
   
  Uit de data analyse blijkt ook dat de gemiddelde snelheden waarmee afslaande automobilisten de kruising nemen significant hoger zijn na installatie van Bikescout. Een mogelijke verklaring is volgens de onderzoekers van Heymans dat automobilisten zich comfortabeler voelen doordat Bikescout hen ondersteunt bij het oversteken van het fietspad. Wat het effect van dit gedrag is op de verkeersveiligheid, is niet bekend.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Verkeersanalyse Bikescout Westland

Scroll naar boven