Waarom geen deelfiets?

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:30-10-2019
Ik heb al een fiets. Dat antwoord krijg je als je inwoners van Utrecht vraagt waarom ze geen gebruik maken van een deelfiets. Wel zien veel mensen perspectief in de deelfiets.

  • Utrecht doet een proef met deelfietsen. Er staan 700 fietsen van Donkey Republic in de stad. De proef duurt tot eind 2020 en wordt begeleid met het nodige onderzoek.

    Zo vroeg de gemeente onlangs aan haar bewoners via het Bewonerspanel waarom ze nog geen gebruik maken van de deelfietsen. Het hebben of kunnen gebruiken van een (eigen) fiets is de meest genoemde reden (84%) om geen gebruik te maken van een deelfiets van Donkey Republic. Daarnaast gaf 40% aan dat ze niet bekend zijn met de deelfietsen. En 20% kiest voor een OV-fiets als ze een deelfiets nodig hebben.

    En hoewel tweederde van de ondervraagden de deelfiets vooral iets vinden voor toeristen, staan zes van de tien mensen ervoor open eventueel zelf een deelfiets te gaan gebruiken, bijvoorbeeld als de eigen fiets het begeeft. Een derde vindt dat deelfietsen kunnen bijdragen aan duurzame mobiliteit.

    Een klein deel heeft meer principiële bezwaren tegen een deelfiets. Men vindt ze te duur of vreest voor de privacy vanwege het gebruik van een creditkaart cq. de bijbehorende app. Ook de overlast die deelfietsen kunnen geven in de openbare ruimte wordt genoemd.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Waarom geen deelfiets?

No data found
Scroll naar boven