Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Waarschuwingssysteem laat e-fietsers vertragen op gevaarlijke locaties

Waarschuwingssysteem laat e-fietsers vertragen op gevaarlijke locaties

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:30-12-2024
De proefpersonen die deelnamen aan een veldonderzoek van Universiteit Twente en Saxion voelden zich veiliger op hun elektrische fiets als ze via slimme fietstechnologie gewaarschuwd werden voor locaties met een hoog ongevalsrisico. Hun gemiddelde snelheid nam daarnaast af.

Het veldonderzoek vond in april en mei 2024 plaats in Enschede met 46 regelmatige fietsers van 18 jaar en ouder. Zij reden drie keer een vooraf bepaalde route van 3,4 kilometer op een elektrische fiets, uitgerust met sensoren om het fietsgedrag te meten. Op het stuur waren twee smartphones gemonteerd, één met een navigatiesysteem en één met een prototype waarschuwingssysteem. Dit systeem toonde de snelheid van de fietser en gaf een waarschuwing als de fietser in de buurt kwam van een van de vijf locaties met een hoog ongevalsrisico op de route. Ze kregen daarbij een adviessnelheid van 20 km/h en zagen een rood scherm als ze te hard fietsten en een groen scherm als ze langzamer fietsten dan de adviessnelheid.


 
Tijdens de eerste ronde stond het waarschuwingssysteem uit en kregen de fietsers alleen de actuele snelheid te zien. Tijdens de tweede en de derde ronde stond het systeem aan en kregen ze naast de visuele waarschuwing op het scherm in de ene ronde een audio-waarschuwing via een koptelefoon met botgeleiding en in de andere ronde een voelbare waarschuwing via handschoenen.
Na elke ronde kregen de deelnemers een vragenlijst om na te gaan hoe veilig ze zich voelden, hoeveel vertrouwen ze in het systeem hadden en wat hun ervaringen waren met het systeem.


Figuur: overzicht van feedback aan de fietser via het waarschuwingssysteem (bron: Kapousizis et al. 2025

Uit de resultaten bleek dat de deelnemers zich veiliger voelden op de fiets als het systeem in werking was. Ze vonden het gemakkelijk om te gebruiken maar het vertrouwen erin was niet zo groot. Met het systeem ingeschakeld was de gemiddelde snelheid van de ritten lager. Mannen reduceerden hun snelheid meer dan vrouwen, maar vrouwen kwamen met een lagere snelheid aan bij de gevaarlijke locaties. Mensen die wekelijks op een gewone fiets of e-fiets fietsen reduceerden hun snelheid eerder op basis van audio-feedback dan op basis van haptische feedback.
 
Slimme fietstechnologie is een van de mogelijkheden om de fietsveiligheid te vergroten door ongevallen te voorkomen. Of deze technologie het op de markt gaat maken hangt af van hoe de gebruiker er tegenaan kijkt. Volgens de auteurs laat deze studie zien dat er potentieel is voor dit type waarschuwingssysteem en voor meer geavanceerde fietstechnologie.
 
De resultaten van het onderzoek zijn in december online gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Cycling and Micromobility Research.
 

Relevantie

Scroll naar boven