Vanuit de Vlaamse overheid hoopte men dat de organisatie van het WK wielrennen Vlaanderen als (fiets)bestemming internationaal op de kaart zou zetten en het wielrennen, en het fietsen in de brede zin, zou bevorderen. Een onderzoek naar de ‘maatschappelijke impact en legacy’ van de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Utrecht brengt wat meer duidelijkheid hierover.
Om de maatschappelijke waarde van het WK 2021 te onderzoeken werden interviews afgenomen met 45 stakeholders die betrokken waren bij de organisatie, en data verzameld bij inwoners uit de vier gaststeden: Knokke-Heist, Brugge, Antwerpen en Leuven.
Duurzaamheid blijkt een van de thema’s die mensen bezighoudt. De Vlaamse overheid wou met de organisatie van het WK 2021 toonaangevend zijn op dit vlak. Tijdens het WK 2021 werd een lokaal actieplan rond duurzaamheid uitgewerkt en werden duurzaamheidsacties in de gaststeden opgezet. Dat spreekt bewoners aan. Meer dan de helft van de bevraagde inwoners vindt het belangrijk dat er in Vlaanderen grote (top)sportevenementen georganiseerd worden waarbij organisatoren aandacht hebben voor duurzaamheid en het promoten van sport en bewegen.
Het (lange termijn) effect op fietsgebruik of sportparticipatie bij de inwoners van de gaststeden konden nog niet worden onderzocht. Wel werden de intenties tot fietsen en sporten/bewegen in kaart gebracht. Ongeveer 15% van de bevraagde inwoners voelde zich omwille van het WK 2021 geïnspireerd om (meer) te fietsen of te sporten/bewegen.
Ongeveer één derde van de bevraagde inwoners heeft het WK 2021 live bijgewoond in een start- of aankomststad of op een andere plaats langs het parcours. Bij die groep werd de meeste ‘maatschappelijke meerwaarde’ van het WK 2021 vastgesteld evenals onder de inwoners die hebben deelgenomen aan één of meerdere activiteiten van het voortraject. Het creëren van een laagdrempelig aanbod aan activiteiten kan hierbij helpen, denken de onderzoekers.
Wat het WK ook heeft opgeleverd, zijn nieuwe samenwerkingsverbanden. In de gaststeden heeft de organisatie van het WK 2021 gezorgd voor verbeterde samenwerking tussen de stadsdiensten en met lokale organisaties zoals verenigingen en horeca. Aanvullend is er ook sprake van een verbeterde samenwerking tussen de gaststeden onderling en tussen de gaststeden en de Vlaamse overheid. Tot slot is er ook sprake van een verbeterde samenwerking tussen de diensten van de Vlaamse overheid.
Dat kan ertoe leiden dat diensten voor sport, toerisme en mobiliteit in de toekomst op een structurele manier blijven samenwerken om een schaalsprong in het fietsbeleid te realiseren en het sportief en recreatief fietsgebruik nauwer te laten aansluiten met het functioneel fietsgebruik, zo veronderstellen de onderzoekers.