Het is één van de onderzoeken die zich afspelen waarin het intelligente fietspad een rol speelt. Sinds eind 2021 ligt er een 25 meter lang intelligent fietspad op de TU-Campus, voorzien van de nodige sensoren zoals 3D-camera's, wifi, radar, Bluetooth en mmWave en sensoren die de lokale temperatuur en de hoeveelheid neerslag meten. Want het fietspad is opgebouwd uit duurzame en circulair ontwikkelde elementen van gerecycled huishoudelijk plastic afval en de geïntegreerde holle ruimte dient als tijdelijk reservoir voor het opvangen van regenwater.
De TU Delft heeft al een gedetailleerd beeld van wat zich op de campus aan verkeersbewegingen afspeelt. Een Campus Mobility Dashboard combineert geavanceerde sensortechnologie met data-analyse en datavisualisatie over het hele terrein van de TU. Dat laat onder meer zien waar fietspaden liggen, waar zich vri’s en drempels bevinden. Maar tot op detailniveau geeft het ook een beeld van knelpunten, netwerksnelheden en -vertragingen en fietsaantallen.
De stress van fietsers wordt gemeten met Fitbits, waarbij afwijking van de hartslag een maat is voor het stressniveau. Die gegevens worden gekoppeld met gegevens uit het Campus Mobility Dashboard en data afkomstig van de sensoren in het intelligente fietspad. Zo onderzoekt men welke factoren leiden tot een verhoogd stressniveau. Met behulp van kunstmatige intelligentie wordt een groot aantal factoren daarin meegenomen, variërend van de drukte, het weer tot het wegontwerp en het risiconiveau.
Eerste conclusie: vooral drukte lijkt een rol te spelen bij stress. Maar ook serviceniveau en risico spelen daarin mee. Gegevens die uiteindelijk bijvoorbeeld kunnen leiden tot stress-minimaliserende actieve routebegeleiding en anticiperende verkeersregelingen voor fietsers.
In Rotterdam denkt men erover schoolroutes op een dergelijke manier te gaan onderzoeken.
De kaart geeft aan waar fietsers meer stress ondervinden.
.JPG.aspx)