Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Weesfietsenplan: meer fietsen schenken uit gemeentelijke depots

Weesfietsenplan: meer fietsen schenken uit gemeentelijke depots

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:11-11-2024
Van de circa 350.000 fietsen die jaarlijks in gemeentelijke fietsdepots belanden omdat ze fout of te lang geparkeerd waren, worden er 100.000 nooit opgehaald. De partners van City Deal Fietsen voor Iedereen willen meer van deze fietsen gaan opknappen en schenken aan mensen die zich geen fiets kunnen veroorloven, zo is te lezen in het op 3 november gepresenteerde Weesfietsenplan.

Uit een verkenning van de City Deal Fietsen voor Iedereen blijkt dat er een grote behoefte is aan donorfietsen voor mensen die zelf geen fiets kunnen betalen. Ruim 1 op de 10 Nederlanders van 6 jaar en ouder heeft geen toegang tot een fiets, onder meer omdat ze de aanschaf en het onderhoud niet kunnen betalen. Het grootste deel van de 100.000 bruikbare fietsen die jaarlijks achterblijven in de depots wordt op dit moment verkocht aan bijvoorbeeld handelaren in oud ijzer, kringloopwinkels en fietshandelaren. Minder dan 5 procent van deze fietsen wordt ter beschikking gesteld aan maatschappelijke doelen. Dat komt onder meer door de hoge doorstroomsnelheid bij de depots, waardoor het verkopen van de fietsen sneller en efficiënter is. Ook ontbreken vaak de mogelijkheden om de fietsen ter plaatse op te knappen.
 
Concrete acties
Met het Weesfietsenplan willen de partners van de City Deal Fietsen voor Iedereen het aandeel gedoneerde fietsen vergroten tot 10 procent door breed zichtbaar te maken dat de fietsdepots beschikken over een groot aantal fietsen die geschikt gemaakt kunnen worden voor kinderen en volwassenen die zelf geen fiets kunnen betalen. Daarnaast willen ze concrete acties ondernemen om meer fietsen uit de fietsdepots ter beschikking te stellen aan de doelgroep. Een van de mogelijkheden is het opzetten van een sociale werkplaats of leerwerkplaats om de fietsen in het depot op te knappen of het koppelen van het depot aan een bestaande werkplaats. Dit zorgt tegelijk voor werkgelegenheid en het delen van vakkennis.
 
Circulariteit
“In Maastricht zijn we al enige tijd bezig met het Ambachtscentrum”, vertelt wethouder John Aarts van de gemeente Maastricht, een van de ambassadeurs van het Weesfietsenplan. “De resultaten dragen op verschillende wijze bij aan een betere omgeving. Met het opknappen en terugleveren van overbodige fietsen draagt het Ambachtscentrum bij aan circulariteit. Daarnaast zijn mensen bij wie zwerffietsen in de straat staan, blij dat deze worden weggehaald. De mensen die de fietsen repareren zijn blij met hun werkervaringsplaats. En de mensen die vervolgens een fiets ontvangen zijn blij omdat ze op hun fiets kunnen meedoen in de samenleving.”
 
Eigen plannen
De partners van de City Deal, gemeentes, provincies, ministeries, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties, bepalen zelf op welke manier ze zich inzetten om het doel te behalen. Zij worden hierbij ondersteund door een programmateam, dat een aanjagende rol heeft in het bereiken van de doelstelling. Gemeenten en provincies die deelnemen aan de City Deal kunnen gebruik maken van het vaste bedrag van 75.000 euro dat zij over vier jaar kunnen investeren in concrete projecten, waar het Weesfietsenplan er één van is. 
 
Meer over het Weesfietsenplan lees je hier.


Bron: www.agendastad.nl
 

Relevantie

Scroll naar boven