Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Zeven ontwerpprincipes voor de 15-minutenstad

Zeven ontwerpprincipes voor de 15-minutenstad

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:01-05-2023
Adviesbureau Rebel, Wandelnet en de Fietsersbond presenteerden onlangs een whitepaper met ontwerpprincipes voor de 15-minutenstad. De inzichten uit deze paper bieden ondersteuning aan overheden en ontwikkelaars om het concept van de 15-minutenstad in de praktijk te brengen.

Op donderdag 20 april presenteerden adviesbureau Rebel, Wandelnet en de Fietsersbond hun whitepaper De 15-minutenstad: hoe doe je dat. Een belangrijk uitgangspunt bij de zeven ontwerpprincipes die zij hierin hebben uitgewerkt is om mobiliteit en ruimte niet los van elkaar te beschouwen.
In de 15-minutenstad, bedacht door stedenbouwkundige Carlos Moreno, zijn alle dagelijkse basisbehoeften, zoals werk, scholen en winkels, op 15 minuten lopen of fietsen van iemands huis te vinden. Het concept is bedoeld om een leefbare, gezonde en goed bereikbare stad te creëren.
 
Ontwerpprincipes
De zeven ontwerpprincipes richten zich op het realiseren van een compacte, gemengde en leefbare stad en het toepassen van het STOMP-principe, waarin lopen, fietsen, ov, mobility as a service en de privéauto in die volgorde behandeld worden in de planvorming. Voor elk van de zeven ontwerpprincipes biedt de whitepaper een set richtlijnen die men kan toepassen om nieuwe stedelijke gebieden te ontwerpen of bestaande gebieden te toetsen. Een paar voorbeelden van deze richtlijnen: ‘Het woningaanbod is divers, waardoor er een gemengde groep bewoners van het gebied ontstaat’, ‘Looproutes verbinden de belangrijkste bestemmingen in de directe leefomgeving met elkaar’ en ‘Het fietsnetwerk is fijnmazig. Fietsroutes zijn korter dan autoroutes.’
 
Casestudies
De auteurs van de whitepaper hebben de ontwerpprincipes toegepast op het nieuwe stadsdeel Pampus in Almere en de zogenoemde transformatielocatie Meeuwenlaan in Zwolle. Almere Pampus is nog vrijwel onbebouwd waardoor er weinig fysieke obstakels zijn om de 15-minutenstad te realiseren, al is het nog wel onduidelijk welke mensen er komen wonen en wat voor werk zij doen. Veel aandacht voor mobiliteit is essentieel in het drukke deel van het land waar de nieuwe wijk komt. Het gebied in Zwolle tussen de Meeuwenlaan en de A28 moet van een kantorenlocatie een nieuwe stadsbuurt worden. De uitwerking van de casus laat zien dat de bestaande structuren van de wijk invloed hebben op hoe de ontwerpprincipes kunnen worden ingezet. Sommige zijn dan ook op dit gebied niet van toepassing.
 
Dilemma’s
De whitepaper biedt verder nog inzichten hoe om te gaan met dilemma’s waar partijen tegenaan lopen bij het toepassen van de ontwerpprincipes van de 15-minutenstad. Bijvoorbeeld de vraag: ‘Hoe zorg ik dat er, op het moment dat de eerste bewoners hun woning betrekken, al voldoende voorzieningen aanwezig zijn?’ of ‘Hoe verleid ik mensen hun fiets binnen te parkeren.’
 
 

Relevantie

Scroll naar boven