Gemeenten kunnen hier hun eigen gegevens vergelijken met die van andere gemeenten.
De site is voornamelijk bedoeld voor verkeersveiligheidsprofessionals die (ook) op gemeentelijk niveau werken. Maar hij is te gebruiken door iedereen die geïnteresseerd is in gemeentelijke verkeersveiligheidscijfers.
De cijfers zijn afkomstig uit verschillende databronnen zoals het CBS, BRON, de Fietsersbond Routeplanner en het VVN Participatiepunt. Eigenlijk zouden gemeenten zelf de benodigde gegevens moeten aanleveren, zo zegt de SWOV. Maar in de praktijk komt daar weinig van terecht. Vandaar dat men openbare bronnen en eigen cijfers van de btrokken organisaties als input heeft gebruikt.
Projectleider Charlotte Bax: ‘De Verkeersveiligheidsvergelijker geeft daardoor nog geen compleet beeld van de verkeersveiligheid in een gemeente. Om een completer beeld te krijgen, zijn niet alleen extra data nodig. Ook is het noodzakelijk om alle indicatoren in samenhang te bekijken en kennis te hebben van de lokale situatie.’
Het is de bedoeling om in 2018 en 2019 te onderzoeken hoe de tool verder kan worden uitgebreid, zowel wat betreft de data, als de betrokken partijen. Ook zijn er jaarlijkse updates van de data voorzien. Daarnaast wil men zich de komende tijd richten op het ontwikkelen van ideeën om de
Verkeersveiligheidsvergelijker onder de aandacht te brengen bij gemeenten.
De verkeersveiligheidsvergelijker is een initiatief van de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland en SWOV Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.