Zwolle opent nieuwe grote ondergrondse fietsenstalling

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:23-11-2020
Vanaf 4 december 2020 heeft Zwolle er een nieuwe grote ondergrondse fietsenstalling bij voor 5.800 fietsen: Fietsenstalling Stationsplein. De Zwolse fietsenstalling is daarmee één van de grootste stallingen in Nederland.

Fietsenstalling-en-Stationsplein-Zwolle-©-Kraaijvanger-en-Maxwan-View-7.jpgEr wordt nu nog hard gewerkt aan de oostzijde ingang van de stalling en de nieuwe inrichting van het Stationsplein. Dit is naar verwachting medio 2021 gereed. Via de westzijde ingang kunnen fietsers vanaf 4 december hun fiets parkeren in de nieuwe fietsenstalling.

In maart 2019 is de bouw van de fietsenstalling gestart. Die is nu gerealiseerd met een financiële bijdragen van ProRail – namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat – en de provincie Overijssel. De nieuwe fietsenstalling wordt in opdracht van de gemeente beheerd door NS.

Architectenbureau Kraaijvanger ontwierp de fietsenstalling als een ‘stedelijk souterrain’, ruime van opzet en overzichtelijk. Het daglicht en natuurlijke groenvlakken met beplanting reiken tot diep in het souterrain. De lampen gaan pas branden wanneer het buiten te donker is.

In de fietsenstalling is ook plaats voor fietsen die niet in een fietsenrek passen, zoals fietsen met een bak voorop of een breder stuur. Daarnaast zijn er straks zo’n 400 OV-fietsen te huur. Ook is er een Fiets & Servicewinkel in de stalling aanwezig.
Naast dat de stalling veel ruimte voor fietsen biedt, is er ook voorzien in een systeem waarmee fietsers eenvoudig een vrije plek in de stalling kunnen vinden. Reizigers stallen hun fiets de eerste 24 uur gratis met hun OV-chipkaart. Met een jaarabonnement van ca. 75 euro kunnen fietsers onbeperkt de fiets in de nieuwe stalling plaatsen.

Fietsenstalling Stationsplein heeft twee grote ingangen waar fietsers met de fiets aan de hand de stalling binnen kunnen lopen. De trappen zijn voorzien van een speciale borstelbaan voor de fiets die het makkelijk maakt om de stalling in en uit te lopen. Nadat de fiets is geparkeerd, kunnen fietsers via de roltrap naar het station lopen en terug.

De fietsenstalling biedt niet alleen ruimte voor veel fietsen, maar ook voor regenwater. Bij de bouw van de stalling zijn ‘infiltratiekratten’ geplaatst, dit zijn speciale kratten die regenwater kunnen opvangen. Ook is het mogelijk om de stalling in te zetten als waterberging voor extreme buien die in de toekomst vaker zullen voorkomen.

Als onderdeel van de bouw van de nieuwe fietsenstalling wordt ook het Stationsplein opnieuw ingericht tot een verblijfsplek met een grote vijver en veel groen.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Zwolle opent nieuwe grote ondergrondse fietsenstalling

Scroll naar boven