Aantal verkeersdoden onder fietsers niet eerder zo hoog

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:20-04-2023
In 2022 kwamen 291 fietsers om in het verkeer. Dit is het hoogste aantal sinds het begin van de meting in 1996. Ruim de helft van de verkeersdoden onder fietsers was 75 jaar of ouder. Cijfers over ernstig gewonden onder fietsers vertonen al langer een stijgende trend.

Op 18 april presenteerde het CBS de cijfers over het aantal verkeersdoden in 2022. Met 737 waren dit er 155 meer dan in 2021 en het hoogste aantal sinds 2008. De sterkste toename is te zien in het aantal fietsers van 75 jaar en ouder dat omkwam in het verkeer, met 150 is dit 59 procent meer dan in 2021. Van het aantal verkeersdoden was in totaal 291 fietser, 84 meer dan in 2021 en het hoogste aantal sinds het begin van de meting in 1996.
 
Botsing met voertuig
Van de dodelijke slachtoffers onder fietsers is 85 procent ouder dan 50 jaar en bijna 52 procent ouder dan 75. Onder deze laatste groep is de toename van het aantal fietsdoden groter dan onder andere leeftijdsgroepen.
Bijna de helft van het aantal fietsdoden (141) kwam om na een aanrijding met een auto of bestelauto. Dit type ongeval vertoont tevens de sterkste stijging: 60 verkeersdoden meer dan in 2021. In totaal kwamen meer dan 200 fietsers om door de botsing met een ander voertuig. In een kwart van de fatale fietsongevallen was geen sprake van een botsing met een voertuig of een object.
 
Ernstig verkeersgewonden
Uit recente cijfers van het Letsel Informatie Systeem van VeiligheidNL blijkt dat het aantal verkeersongevallen met ernstig letsel, ondanks een daling tijdens de coronapandemie, al jaren een stijgende trend vertoont. Het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel is ten opzichte van tien jaar geleden met 40 procent gestegen.
Van de 134.000 mensen die in 2022 op de Spoedeisende Hulp terecht kwamen na een verkeersongeval was 66 procent fietser. Van deze 88.800 patiënten hadden er 57.000 ernstig letsel. In ruim een kwart van de gevallen ging het hierbij om hersenletsel.  
 
Fietsveiligheid
Het nieuws over het grote aantal verkeersslachtoffers onder fietsers maakte veel reacties los in de verkeerswereld. De Fietsersbond roept onder meer op tot meer ruimte voor de fietser en het inrichten van de fietsinfrastructuur voor de oudere doelgroep, bijvoorbeeld met schuine in plaats van rechte stoepranden. Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid rekende vorig jaar al door welke maatregelen het effectiefst zijn om de stijgende trend in het aantal verkeersslachtoffers om te buigen en hierbij stonden maatregelen om de fietsveiligheid te verbeteren bovenaan: veilige fietsinfrastructuur, van 50 naar 30 km/h in de bebouwde kom en het gebruik van de fietshelm.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Aantal verkeersdoden onder fietsers niet eerder zo hoog

Scroll naar boven