Amsterdam telt inmiddels 17 eHubs

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:09-05-2022
In Amsterdam zijn onlangs de laatste 7 eHubs in bedrijf genomen, wat het totaal brengt op 17. Je kunt er een deelfiets lenen, een bakfiets, een deelauto of een deelscooter.

deelvervoer_1000x290_1-(1).pngDe eHubs kwamen er in het kader van een Europees project, waarbij in zes steden op proef en met subsidie eHubs werden geopend. Daaronder ook Arnhem, Nijmegen, Leuven en Manchester.

Verschillende universiteiten doen onderzoek naar de vraag hoe dergelijke knooppunten van deelmobiliteit in de praktijk functioneren.
Op de 17 eHubs in Amsterdam staan nu deelfietsen, bakfietsen en scooters, van o.a. Cargoroo en Urbee. Ook zijn er e-auto’s beschikbaar.
Van de recent toegevoegde eHubs bevinden zich er drie op het Amsterdam Science Park. Drie andere eHubs zijn ingericht in Amsterdam-West en één is operationeel in Watergraafsmeer.

Die laatste functioneert wat anders dan de overige hubs. Er wordt gewerkt met een coöperatieve deelregeling, waarbij de wijk zijn eigen mobiliteit met leasevoertuigen gaat organiseren. Het is een testcase om te zien of zo’n lokale non-profit deelregeling kans van slagen heeft.

Of de eHubs al goed functioneren, durft Amsterdam nog niet te zeggen. De meeste eHubs zijn pas recent in gebruik genomen. Wel zie men gestage toename van de verhuur van gedeelde LEV's. Dit heeft waarschijnlijk (ook) te maken met de opheffing van de Covid-beperkingen en het zonnige weer van de afgelopen weken.

Nu er meer eHubs operationeel zijn, wil de gemeente een voorlichtingscampagne starten. Verder werkt men aan een toolbox waarin alle ervaringen worden meegenomen, zoals methoden om burgers te betrekken en het juridische kader dat relevant is voor hubs.

Op 20-21 juni is een congres over eHubs in Amsterdam.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Amsterdam telt inmiddels 17 eHubs

Scroll naar boven