Meer Brabanders op de fiets door snelfietsroutes

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:30-10-2023
Bijna twintig procent van de gebruikers van drie Brabantse snelfietsroutes legde die route voorheen met de auto of het ov af en zo’n 35 procent zegt meer te zijn gaan fietsen. Dat blijkt uit onderzoek van de provincie Noord-Brabant.

De provincie voerde het onderzoek uit op de F58 tussen Tilburg en Rijen, de F261 tussen Tilburg en Waalwijk en de F73 tussen Cuijk en Nijmegen. Vooral de aanleg van de F73 bleek effectief, 29 procent van de fietsers op deze route gebruikte voorheen de auto of het ov. Met een nieuwe fietsbrug over de Maas is de fietsroute tussen Cuijk naar Nijmegen veel directer geworden en daardoor een beter alternatief.
Fietsers op de drie trajecten kregen zowel voor de aanleg van de snelfietsroutes als een jaar na de opening een vragenlijst voorgelegd. Ruim zeshonderd fietsers vulden deze in.  


 
In Noord-Brabant zijn zeven snelfietsroutes in gebruik en zeven andere routes zijn in aanleg. Daarnaast bereidt de provincie de aanleg van een aantal routes voor of onderzoekt de haalbaarheid daarvan.
 
Onderzoek SmartwayZ
Uit een recent onderzoek onder het reizigerspanel van SmartwayZ.NL blijkt dat er nog veel potentie is voor snelfietsroutes in Nederland. Tweederde van de panelleden geeft aan dat ze vaker naar hun werk zouden fietsen als er een snelfietsroute in hun buurt zou zijn. Een snellere rit en betere doorstroming zijn belangrijke redenen waarom de panelleden gebruik zouden willen maken van een snelfietsroute. Daarnaast hechten ze waarde aan comfort, directheid en veiligheid van de route. Uit het onderzoek blijkt ook dat campagnes voor het gebruik van snelfietsroutes effectiever kunnen, slechts zeven procent van de panelleden zegt ooit een promotieactie hiervoor te zijn tegengekomen.
 

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Meer Brabanders op de fiets door snelfietsroutes

Scroll naar boven