Kenniscafé Tour de Force over enkelvoudige fietsongelukken

Kenniscafé Tour de Force over enkelvoudige fietsongelukken

Organisator: Tour de Force
Datum: 10-9-2020, 14:00 - 16:00
Locatie: ZOOM-webinar
Bijeenkomst capaciteit: 100

Hoe kunnen we het aantal enkelvoudige ongelukken terugdringen? Daarover en ook over wat de oorzaken van die eenzijdige ongelukken zijn organiseert de Tour de Force een Kenniscafé. Wat kunnen ouderen zelf doen en wat kunnen de wegbeheerders doen om de fietsinfrastructuur veel velliger te maken?

  • Uit onderzoek blijkt dat veel fietsers zich nog niet bewust zijn van het risico op enkelvoudige ongevallen. Een groot deel van de fietsers denkt dat de meeste fietsers die door een ongeval in het ziekenhuis belanden, slachtoffer zijn van een aanrijding met een motorvoertuig. In werkelijkheid is het grootste deel van de fietsslachtoffers die in het ziekenhuis worden opgenomen slachtoffer van een enkelvoudig fietsongeval. Naast ander leed kan ernstig letsel ervoor zorgen dat ouderen niet meer kunnen fietsen en niet meer van de voordelen kunnen genieten.

    Programma

    Pitches Battle of Concepts
    We beginnen de middag met korte pitches van drie winnaars van de Battle of Concepts prijsvraag. Deze prijsvraag was georganiseerd door het ministerie van I&W en de Tour de Force rond de vraag: hoe voorkomen we enkelvoudige fietsongevallen onder oudere fietsers? Uit 69 inzendingen koos de jury vijf prijswinnaars.

    3 van de winnaars van de Battle of Concepts enkelvoudige fietsongevallen zullen een presentatie geven van hun concept in het kenniscafé:

    • Nr. 3 Jacqueline Versteeg-  Bewustwording op macroniveau
    • Nr. 4 Nienke Düzgün-Eeltink – Maak een punt
    • Nr. 5 Iris van den NIeuwenhuizen en Bas Brilman: Rappelrand


    De winnaar van de eerste prijs, Wessel Kruijer, met het concept Beren op de weg kan helaas niet deelnemen aan het kenniscafé. Kijk nu alvast naar dit kort filmpje, waarin Wessel zijn concept toelicht.


    Presentatie oorzaken en oplossingen
    Daarna volgt een presentatie van Paul Schepers van de SWOV. Hij is al meerdere jaren betrokken bij verschillende onderzoeken naar enkelvoudige fietsongevallen. Hij zal ingaan op de aard van de ongevallen, de oorzaken en mogelijke oplossingen.
     
    Presentatie vergroten fysieke weerbaarheid
    Vervolgens is het woord aan Shane ter Hennepe van kenniscentrum Sport en Bewegen. Hij zal het hebben over wat (oudere) fietsers kunnen doen om hun fysieke weerbaarheid te vergroten zodat een ongeluk niet meteen fataal hoef te zijn.  Dit is een wat recentere en nieuwe invalshoek die de mogelijkheid geeft aan fietsers om ook zelf actie te ondernemen om het risico op ongelukken terug te dringen.

    Discussie en doorpraten
    Direct aansluitend op de prestaties is er gelegenheid voor het stellen van inhoudelijk vragen. Na beide presentaties willen we in twee groepen uiteen. De eerste groep praat verder door over de vraag hoe we de infrastructuur veiliger maken kunnen maken voor fietsers. In de tweede groep staat de vraag centraal wat fietsers zelf doen om sterker en weerbaarder op de fiets te zitten. Dit doen we onder andere aan de hand van stellingen.


    De meeting is vooral bedoeld voor wegbeheerders, beleidsmedewerkers bij gemeenten en leden van maatschappelijk organisaties die zich bezighouden met verkeersveiligheid.

Aanmelden

U kunt zich niet meer registreren voor deze bijeenkomst.

Heeft u zich al reeds aangemeld voor deze bijeenkomst en wilt u zich afmelden? Klik hier.

Relevantie

Terug naar '2020'
Submenu openen

Kenniscafé Tour de Force over enkelvoudige fietsongelukken

Scroll naar boven