Kenniscafé - Structurele lessen uit de coronaperiode voor meer ruimte voor fietsers en voetgangers

Kenniscafé - Structurele lessen uit de coronaperiode voor meer ruimte voor fietsers en voetgangers

Organisator: CROW-Fietsberaad
Datum: 6-10-2022, 11:00 - 12:00
Locatie: Online via ZOOM
CROW-Fietsberaad organiseert het Kenniscafé – Structurele lessen uit de coronaperiode voor meer ruimte voor fietsers en voetgangers. Tijdens deze bijeenkomst bespreken we de belangrijkste lessen uit de notitie “Herverdeling Openbare Ruimte ten gunste van fietsers en voetgangers - Lessen uit de coronaperiode” en delen de gemeente Rotterdam en de gemeente Goes hun ervaringen over de maatregelen met potentie tot permanente doorvoer.
  • De jaren 2020 en 2021 stonden grotendeels in het teken van de coronacrisis en de 1,5-metersamenleving die dit met zich mee bracht. Veel van de genomen tijdelijke maatregelen in de openbare ruimte waren er op gericht om de fietser en voetganger meer ruimte te geven, om zo de 1,5-meter-regel te kunnen handhaven. Nu de coronaperiode zo goed als achter ons ligt is het de vraag wat er na de coronaperiode aan structurele gedragsverandering en maatregelen nog te zien is en welke maatregelen ook structureel toe te passen zijn . We zien nu dat de crisis grote positieve gevolgen heeft gehad voor de belangstelling en de groei van fietsen en lopen.

    Hieruit rees de vraag: “Wat kunnen we leren van de tijdelijke maatregelen uit de 1,5-metersamenleving?”

    Begin 2021 heeft CROW in opdracht van het Ministerie van I&W een verkenning uitgevoerd naar tijdelijke maatregelen die betrekking hadden op het creëren van meer ruimte voor fietsers en voetgangers tijdens de coronacrisis. Dit leverde een lijst met toegepaste maatregelen en lessen op, die ook structureel toe te passen zijn . Hiertoe is in 2022 literatuur onderzoek uitgevoerd, aangevuld met interviews met diverse wegbeheerders uit verschillende gemeenten die ervaring hebben met de toegepaste maatregelen.

    Dit alles resulteerde in de Fietsberaadnotitie “Herverdeling Openbare Ruimte ten gunste van fietsers en voetgangers - Lessen uit de coronaperiode”. In deze notitie zijn algemene leerpunten uit de tijdelijke maatregelen, de leerpunten voor een volgende crisissituatie en 8 factsheets over maatregelen met potentie om permanent doorgevoerd te worden opgenomen.

    In dit kenniscafé bespreken we de notitie met de belangrijkste lessen uit de factsheets en delen de gemeente Rotterdam en de gemeente Goes hun ervaringen met  maatregelen met potentie tot permanente doorvoer.

    Programma
    11:00 - 11:05 Introductie door Mark van Gurp (CROW-Fietsberaad)
    11:05 - 11:20 Presentatie rapport “Herverdeling Openbare Ruimte ten
    gunste van fietsers en voetgangers - Lessen uit de coronaperiode”
    door Amber den Otter (CROW-Fietsberaad)
    11:20 - 11:30 Vragen
    11:30 - 11:40 Presentatie “Ervaringen uit Rotterdam” door André de Wit
    (gemeente Rotterdam)
    11:40 - 11:45 Vragen
    11:45 - 11:55 Presentatie “Ervaringen uit Goes” door Joep Stortelder (gemeente Goes)
    11:55 - 12:00 Vragen

Relevantie

Terug naar '2022'
Submenu openen

Kenniscafé - Structurele lessen uit de coronaperiode voor meer ruimte voor fietsers en voetgangers

Scroll naar boven