Amsterdam vraagt bewoners mee te werken aan ruimen weesfietsen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:02-03-2011

In Amsterdam is de campagne ‘In de weg' gestart. Met deze campagne worden de inwoners van Amsterdam aangespoord om een eigen fiets die niet meer gebruikt wordt op te ruimen.


Voorafgaand aan de campagne vroeg stadsdeel Centrum aan 1386 Amsterdammers naar hun ervaringen met en oordeel over ongebruikte fietsen die geparkeerd staan in het stadsdeel. Uit de resultaten blijkt dat een Amsterdammer gemiddeld 1,5 fiets bezit. De meeste Amsterdammers hebben één fiets die ze veel gebruiken: deze wordt negen van de tien keer minstens één keer per week gebruikt. Voor de tweede fietsen geldt dit nog maar voor een kwart. Ruim zes van de tien respondenten heeft thuis een fietsenberging of schuur, die de meesten (55%) ook gebruiken voor een fiets. Van alle fietsen wordt 62% thuis niet in de openbare ruimte geparkeerd, maar bijvoorbeeld in een berging of fietsenstalling en 31% wordt op straat geparkeerd. Van alle bij de woning op straat geparkeerde fietsen is 15% een extra fiets en eveneens 15% wordt niet meer dan een paar keer per jaar gebruikt.
Ruim één van de tien Amsterdammers heeft de afgelopen vijf jaar wel eens een fiets
buiten gezet en vervolgens nooit meer gebruikt. Jaarlijks gaat het om 2 à 3%. Personen die een fiets achterlaten zijn vaker onder de dertig jaar, waaronder ook veel uitgaanders, en personen die geen eigen fietsenberging hebben bij hun woning. Zes van de tien ongebruikte fietsen worden in stadsdeel Centrum achtergelaten.
Ruim de helft van de Amsterdammers (55%) ervaart de op straat geparkeerde fietsen, die niet meer gebruikt lijken te worden, als een (zeer) groot probleem. De grootste overlast die de Amsterdammers ervaren van ongebruikte fietsen is het onnodig bezetten van parkeerruimte en de vervuiling van het straatbeeld. De plaats met de grootste overlast van ongebruikte fietsen is het Centraal Station.
Met de campagne ‘In de weg’ geeft gemeente tips hoe je van je oude fiets af kunt komen. Vaak is een telefoontje naar het stadsdeel genoeg om de fiets gratis te laten weghalen door de afdeling Handhaving of als grofvuil.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Amsterdam vraagt bewoners mee te werken aan ruimen weesfietsen

Scroll naar boven