Bellen op de fiets ook niet verstandig

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:30-01-2006
Op basis van een literatuurstudie concludeert de SWOV dat handsfree bellen in de auto het risico op een ongeval verviervoudigt. Maar ook de fietser die met een gsm aan het oor rijdt, loopt waarschijnlijk aanzienlijke risico&'s.

Op basis van een literatuurstudie concludeert de SWOV dat handsfree bellen in de auto het risico op een ongeval verviervoudigt. Maar ook de fietser die met een gsm aan het oor rijdt, loopt waarschijnlijk aanzienlijke risico's.

De SWOV neemt in het rapport alvast een voorschotje op het lopende onderzoek van minister Peijs naar de gevaren van gsm-en op de fiets. Begin december kondigde Peijs in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Slob aan dat ze in kaart zou laten brengen hoeveel bellende fietsers jaarlijks verongelukken.
In het nu voorliggende SWOV rapport 'Use of mobile phones while effects on road safety' gaat het vooralsnog vooral om bellen in de auto. De risico's zitten daarbij niet zozeer in het gewriemel met de toetsjes, als wel het feit dat een telefoongesprek teveel aandacht vraagt van een bestuurder, aldus de SWOV. Maar dit speelt waarschijnlijk ook bij fietsers, zo merken de onderzoekers op. 'Hoewel er nog geen wetenschappelijk onderzoek ligt, en hoewel de rijtaak van fietsers eenvoudiger is dan van automobilisten, kun je aannemen dat een telefoongesprek ook een verstorende invloed heeft op het weggedrag van fietsers', zo concludeert de SWOV. 'Daarom is ook hier voorzichtigheid geboden.'

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Bellen op de fiets ook niet verstandig

Scroll naar boven