Brussel wil fietsaandeel verdubbelen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:20-05-2011

Zo&'n 5 procent van alle verplaatsingen in Brussel gaat met de fiets. Dat aantal moet in 2015 zijn verdubbeld en in 2020 ligt het aandeel op 20 procent, als het aan de Brusselse overheid ligt.


Dat zijn de streefcijfers voor het nieuwe fietsplan van het gewest Brussel. Men denkt dat te bereiken door de infrastructuur uit te breiden, betere fietsparkeervoorzieningen te realiseren en te investeren in voorlichting en promotie.
Hoewel het fietsaandeel in de Brussel nog relatief laag ligt stijgt het aandeel de laatste jaren wel, jaarlijks met zo’n 13%, afgelopen jaar met 16%. In het nieuwe plan spreekt de Brusselse regering de ambitie uit om bij alle nieuwe inrichtingen van wegen en openbare ruimte voorrang te geven aan de voetgangers, de fietsers en het openbaar vervoer. Verder zullen wegen waar de fiets is toegestaan zo worden heringericht dat ze ook echt befietsbaar worden. Daartoe zal erop worden toegezien dat de verschillende diensten die daarbij betrokken zijn, zoals stedenbouw, huisvesting en tewerkstelling, de fiets in hun plannen meenemen.
Ondertussen telt de Villo, de Brusselse leenfiets, zo’n 22.000 abonnees. Ze zijn goed voor een fietsaandeel onder de fietsers van 15 procent. Er staan inmiddels 2500 fietsen, verdeeld over 163 stations. Dat aantal wordt – afhankelijk van een evaluatie - wellicht nog verdubbeld de komende tijd.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Brussel wil fietsaandeel verdubbelen

No data found
Scroll naar boven