Aanleiding voor de verkenning waren openliggende vragen uit de notitie
Spreiden van fietsstromen die CROW eind 2022 publiceerde in het kader van Tour de Force. Goudappel verzamelde inzichten van gemeenten die bezig zijn met het beïnvloeden van fietsstromen en bracht met een casus in de gemeente Nijmegen in beeld welke processtappen je als gemeente allemaal moet doorlopen om fietsers te beïnvloeden een andere route te kiezen.
De resultaten van de casus zijn verwerkt in twee posters die gemeenten die aan de slag willen met het sturen van fietsstromen kunnen gebruiken. De eerste poster
Sturen van fietsstromen – eerst de routes en alternatieven in beeld laat zien welke processtappen je moet doorlopen als je een alternatieve route wilt stimuleren. De tweede poster
Sturen van fietsstromen – lessen voor en door gemeenten geeft een overzicht van de lessen die al zijn opgedaan in het beïnvloeden van fietsstromen en de redenen om dit te doen.
Uit de verkenning is verder gebleken dat gemeenten behoefte hebben aan een overzicht van best practices op het gebied van beïnvloeden van fietsstromen. CROW wil deze best practices in 2024 gaan verzamelen en aan het eind van het jaar publiceren. Verder wil CROW op het Nationaal Fietscongres op 6 juni en via een Kenniscafé ingaan op het beïnvloeden van fietsstromen.