Deelfiets beter in beeld

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:02-05-2019
Hoe lang staat die deelfiets er al? En hoe vaak wordt zo’n deelfiets eigenlijk gebruikt? Vragen waar onder meer gemeenten tegenaan lopen die op een gecontroleerde manier deelfietsen willen inzetten. Het nieuwe Deelfiets Dashboard geeft antwoord.

deelfiets-(1).jpgVeel gemeenten willen best deelfietsen toelaten, maar zijn toch wat afhoudend gezien de chaos die met introductie van de eerste lichting deelfietsen gepaard ging. Inmiddels worden er betere afspraken gemaakt met deelfietsaanbieders en zijn de scherpe kantjes er wel wat af. Maar om de vinger aan de pols te houden moet men ook inzicht hebben in gebruik van de deelfietsen.

Dat is de reden dat CROW-Fietsberaad een Deelfiets Dashboard in gebruik heeft genomen. Aanbieders van deelfietsen brengen daar data in over het gebruik van de deelfiets. En gemeenten kunnen zo zien of de inzet conform de afspraken verloopt.

Op basis van de data kunnen in het dashboard tal van overzichten worden geproduceerd. Bijvoorbeeld kaarten met alle deelfietsen die op een bepaald tijdstip aangeboden werden, inclusief de tijdsduur dat deze fietsen “te huur” stonden. Dat is onder andere relevant vanwege het ruimtegebruik van deelfietsen. Of een grafiek die de ontwikkeling van het aanbod van deelfietsen toont gedurende een bepaalde periode. Ook kan men een overzicht genereren van de ritten die met de deelfietsen gemaakt zijn.

Het dashboard maakt het voor gemeenten makkelijker om te toetsen of aanbieders aan de vergunningseisen voldoen en het ligt daarom voor de hand dat ze in die vergunningseisen vastleggen dat de aanbieders de benodigde data moeten leveren.

Momenteel haalt het dashboard elke minuut data binnen over het aanbod van Donkey Republic, Flickbike en Cykl, maar dat kunnen er meer worden omdat elf deelfietsaanbieders in het openbike convenant hebben afgesproken dat zij daarvoor geschikte data willen gaan aanbieden. Nog niet iedereen is echter al zover.

De software die gebruikt wordt is open source, wat zoveel betekent dat iedereen de broncode kan bekijken op de Deelfiets dashboard Gitlab en ook zelf kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van het dashboard. Een eerste verkenning leert dat er bijvoorbeeld vraag is naar mogelijkheden om handhavers en burgers via het dashboard de mogelijkheid te bieden om meldingen te doen van fietsen die overlast veroorzaken.

Een aantal gemeenten heeft al te kennen gegeven met het dashboard aan de slag te willen gaan. En wie zich daarbij wil aansluiten kan contact opnemen met info@deelfietsdashboard.nl

Relevantie

Scroll naar boven