Den Haag gaat weesfietsen in woonwijken ruimen

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:17-07-2013

'Het is verboden fietsen of bromfietsen zonder wezenlijke tijdsonderbreking te laten staan op een door het college aangewezen weg of weggedeelte, langer dan een door het college te bepalen periode.' Deze tekst wordt in Den Haag toegevoegd aan het APV als het aan het college ligt. Daarmee is de weg open om weesfietsen uit woonwijken af te voeren. De wijk Regentesse-Valkenbos is als eerste aan de beurt.


Veel bewoners in Den Haag ervaren volgens de gemeente overlast van lang gestalde en zelfs achtergelaten (brom)fietsen in woonwijken. Vooral in vooroorlogse wijken worden weesfietsen als een grote ergernis ervaren. In deze wijken is in de openbare ruimte onvoldoende plek om fietsparkeervoorzieningen te plaatsen, terwijl de behoefte om fietsen buiten te parkeren groot is. Weesfietsen zorgen er voor dat aanwezige fietsparkeervoorzieningen vol raken. Dat betekent dat er vaak geen plaats is in de fietsparkeervoorzieningen en gebruikers hun fiets op de stoep parkeren. Met als gevolg dat de doorgang op de stoepen hierdoor nog beperkter wordt. Daarom stelt de gemeente voor in de wijk Regentesse-Valkenbos een proef te doen met het verwijderen van weesfietsen die nog geen wrak zijn.
Tijdens de half jaar duren de proef krijgen fietsen en brommers die lang ongebruikt op dezelfde plaats staan een label. Hierop staat een waarschuwing aan de eigenaar dat de fiets na 28 dagen zal worden weggehaald. Als de fiets er na 28 dagen nog steeds staat gaat hij voor 6 weken naar het fietsdepot. Daar kan de eigenaar hem tegen betaling van € 25 ophalen. Als de proef slaagt, wordt deze aanpak ook in andere wijken toegepast. De proef begint na de zomer als de gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel voor de aanpassing van de APV. Voorafgaand worden de wijkbewoners geïnformeerd. De proef heeft volgens de gemeente de steun van de bewonersorganisatie, de ondernemers in de buurt en de Fietsersbond.

  • We werken aan een nieuwe reactiemodule. Het plaatsen van reacties is daardoor tijdelijk uitgeschakeld.

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Den Haag gaat weesfietsen in woonwijken ruimen

No data found
Scroll naar boven