Eindhoven heeft 40 miljoen euro nodig om fietsnetwerk compleet te maken

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:13-05-2005
Er moet zo&'n 40 miljoen euro op tafel komen om het fietsnetwerk in Eindhoven te completeren. Het geld is nodig om ontbrekende schakels in het netwerk aan te leggen, en bestaande fietsverbindingen te verbeteren. Dit staat in de concept Fietsnota 2005 van de gemeente.

Er moet zo'n 40 miljoen euro op tafel komen om het fietsnetwerk in Eindhoven te completeren. Het geld is nodig om ontbrekende schakels in het netwerk aan te leggen, en bestaande fietsverbindingen te verbeteren. Dit staat in de concept Fietsnota 2005 van de gemeente.

Het Eindhovense fietsen zit in ieder geval cijfermatig gezien enigszins in het slop. Als het gaat om het fietsgebruik, is Eindhoven een middenmoter temidden van andere grote steden. Het aantal fietsverplaatsingen in het SRE-gebied (Eindhoven en omliggende gemeenten) loopt de laatste jaren zelfs terug, in tegenstelling tot elders in Brabant. Ook in de Fietsbalans komt Eindhoven er niet al te best af met onder meer lage scores op comfort, aantrekkelijkheid, en beleid op papier. En de laatste jaren zijn er nauwelijks nieuwe fietsprojecten in de gemeente gerealiseerd.
Eindhoven hoopt het tij te keren door fors te investeren in uitbreiding en verbetering van het fietsnetwerk. Maar daarvoor moet het roer behoorlijk om.
In de concept Fietsnota van de gemeente wordt becijferd dat het netwerk zou moeten worden uitgebreid tot 130 km primaire routes, en ruim 170 km secundaire routes. Dat betekent de aanleg van 35 km nieuwe primaire routes, en 90 km aan nieuwe secundaire routes tegen kosten van respectievelijk 10 miljoen en 3 miljoen euro. Verder zou 170 km fietsroute moeten worden opgeknapt met rood asfalt, voor in totaal 27 miljoen euro. Maar er moet daarnaast ook nog veel gebeuren aan achterstallig onderhoud, waarvoor de laatste jaren onvoldoende budget beschikbaar was.
Vooralsnog kiest Eindhoven er voor om de uitbreidingen te laten meeliften met andere infrastructurele projecten, waardoor hoogstens een deel van het verlanglijstje binnen afzienbare tijd gerealiseerd kan worden, aldus de nota.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Eindhoven heeft 40 miljoen euro nodig om fietsnetwerk compleet te maken

Scroll naar boven