Elektrische fiets goed voor 2 procent van alle ritten

  • Soort:Nieuws Fietsberaad
  • Datum:09-11-2017

De elektrische fiets is goed voor iets meer dan 2 procent van alle ritten in ons land. De gewone fiets wordt voor 24 procent van alle ritten gebruikt.


Dit blijkt uit nieuwe cijfers uit het Onderzoek Verplaatsingen in Nederland van het CBS.

Zo bezien heeft de fiets een fors aandeel in ons verplaatsingsgedrag. En de elektrische fiets levert hier nog maar een geringe bijdrage aan.

Het CBS baseert zich op de ritten die Nederlanders maken. Het Mobiliteitsbeeld 2017 dat het KiM onlangs publiceerde biedt cijfers op basis van het aantal afgelegd kilometers per vervoermiddel en dat roept een wat ander beeld op.

KiM meldt dat ongeveer 60 procent van het totaal aantal reizigerskilometers per auto gaat. Het fietsgebruik ligt qua afgelegde kilometers op 8 procent. Aan de andere kant blijkt uit die cijfers dat personen van 12 jaar en ouder in totaal 16 procent van alle fietskilometers afleggen op een e-fiets.

De elektrische fiets is wel duidelijk populairder voor de langere afstanden, zo blijkt verder uit de CBS-cijfers. De niet-elektrische fiets wordt voor ritten tot 5 kilometer ruim 14 keer zo vaak gebruikt als de elektrische fiets, vanaf 15 kilometer verschilt dat nog maar een factor 4.

Relevantie

Terug naar 'Kennisbank'
Submenu openen

Elektrische fiets goed voor 2 procent van alle ritten

Scroll naar boven